Izvesna ruska firma je predstavila planove za izgradnju gigantskog zasvođenog grada u napuštenom rudniku dijamanata u Sibiru, pišu inostrani portali.

Grad, pod nazivom "Eko-grad 2020", bio bi izgrađen unutar rudnika dijamanata "Mir", koji je drugi po veličini na planeti. Širok je 0,4 kilometra i dubok 518 metara. Planirano je da grad bude pokriven staklenom kupolom u koju će biti ugrađene solarne ćelije. Time će grad biti zaštićen od vremenskih neprilika i crpeće energiju iz prirode.

Eko-grad će biti izgrađen na više nivoa, s ogromnim gradskim jezgrom. Na glavnom nivou će biti parkovi i površine za rekreaciju, s rezidencijalnim naseljima na terasama oko zidova rudnika. Ispod će biti prostora za farme i šume. Rudnik će osim što će biti grad imati i predivne parkove.

Procenjuje se kako će 100.000 ljudi moći da živi u Eko-gradu, a arhitekte se nadaju da će pomoći i u privlačenju turista u istočni Sibir. Ipak, početak izgradnje se ne može očekivati u skorije vreme. Ali zato slično naselje (mnogo manje površine) moglo bi biti savršeno za koloniju u krateru na Mesecu, ili Marsu. 
Izvor: vesti-online.com