Strani turisti od ponedeljka, 28. februara, moći će da razgledaju Beogradsku tvrđavu, uz audio vodiče. Vokmen sa slušalicama, na engleskom, francuskom, nemačkom, španskom, ruskom i italijanskom.

Već od ponedeljka strani turisti moći će da razgledaju Kalemegdan, uz audio-vodič. Gosti glavnog grada moći će da iznajme "vokmene" sa slušalicama iz kojih će, na šest jezika, moći da saznaju, više o čuvenom beogradskom utvrđenju.

Na trakama biće snimljen program od sat i po koji će im objašnjavati istoriju Kalemegdana, Rimskog bunara, Despotove kule, Zindan kapije, Pobednika…

– S ciljem obogaćivanja turističke ponude Beograda započeli smo realizaciju projekta uvođenja audio vodiča za obilazak ovog kompleksa koji će biti promovisan na Sajmu turizma – kaže Relja Seraklić iz JP "Beorgadska tvrđava". – Glavni motiv i cilj je edukativnog karaktera – ispričati posetiocima dugu, burnu i slavnu priču o Beogradskoj tvrđavi i Beogradu.

Audio-vodič biće dostupan na šest jezika i omogućiće svakom posetiocu da se na najsavremeniji način upozna sa istorijom i spomeničkim nasleđem Beogradske tvrđave i grada. Ovakav vid razgledanja muzeja, lokaliteta na otvorenom, istorijskih i arheoloških kompleksa i parkova, veoma je popularan u svetu, a u Srbiji još nije zaživeo.

– "Vodič" je dostupan na engleskom, francuskom, nemačkom, španskom, ruskom i italijanskom – kaže Seraklić. – Neće biti na slovenačkom jeziku, jer ovi turisti najčešće dolaze u pratnji vodiča. Takođe, neće biti ni na kineskom, jer prema statističkim podacima Beorgad posećuje mali broj turista iz ove zemlje.

Cena i program
Iznajmljivanje audio-vodiča koštaće od dva do četiri evra. Program traje sat i po, ali uz stajanje i pauze može da traje čitav dan. – Audio-vodič nije konkurencija pravim vodičima, jer je namenjen individualnim turistima koji vole sami da razgledaju Tvrđavu – kaže Seraklić.
Izvor: Večernje novosti; foto: flickr/Jorge-11