Putovanje bez saputnika može biti još bolje od putovanja u društvu. Ni sa kim ne morate da se raspravljate o izboru prevoznog sredstva, termina, hotela, muzeja, plaže ili bilo čega drugog što bi vam inače oduzelo mir i vreme.

Anketa na Independenttravel.com pokazala je da je sloboda koju na putu osećaju samci najveći izvor radosti zbog kog se mnogi odlučuju na solo putovanje. Čak 56 posto navelo je osećaj slobode kao glavni razlog odlaska na ovakvo putovanje, 45 posto je reklo da na ovaj način razvija osećaj samostalnosti, a 30 posto da ih raduje upoznavanje novih ljudi na putovanju.

Što se tiče izbora destinacije, ni tu nije potrebno ničije odobrenje, a iskustva drugih samaca pokazala su da postoje mesta koja su posebno pogodna za njih…

1. Irska 
Glavni razlog za izbor Irske je prijateljsko raspoloženje koje vlada prema putnicima. S lokalcima se može lako upoznati, a i okolina je sigurna za solo putovanje.

2. Australija
I Australijanci su druželjubivi, a putnici koji putuju sami su uobičajeni prizor. Nikome neće biti čudno što ste bez saputnika.

3. Island
Nema tople peščane plaže, a palme ne ukrašavaju zalaske sunca. Island nije romantičan već je krajnje cool. Ako volite da istražujete neobične pejzaže ovo je odličan izbor za putnika koji putuje sam.

4. Kostarika
Zemlja je kao stvorena za avanturiste, ali i dovoljno sigurna da po njoj vrludate sami. Mostovi od kanapa, bujne šume, majmuni i papagaji, leptiri i stotine drugih životinjki zbog kojih nikad nećete pomisliti da ste sami.

5. Peru
Peru nudi odličnu kombinaciju drevne kulture, zanimljive prirode i odlične hrane. I tu je za svakoga ponešto, od ruševina do modernih disko klubova.

6. Amsterdam
Relativno mali, ali živahan grad pun zanimljive arhitekture i kulturnih događanja. Puno toga možete videti hodajući, ali i na biciklima kojih su pune ulice. "Lak" grad – za upoznavanje novog društva.

7. Njujork
Grad kao stvoren za samce; većina njegovih stanovnika su upravo samci! Prošetate li 5. avenijom ni u ludilu nećete pomisliti da ste sami. Osim toga postoji niz događaja osmišljenih upravo za samce. Ispitate li situaciju možete biti zauzeti svako veče koje provedete u gradu. I začudo, Njujorčani su izuzetno ljubazni i rado će vas uputiti na pravu adresu.
Izvor: zima.net.hr