Na Beogradskom sajmu otvoren je 33. Međunarodni sajam turizma, Drugi sajam vina i mali Sajam suvenira (24-27.2). I Gdestinacija je na Sajmu!

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, zadužen za turizam, Goran Petković rekao je otvarajući sajam da je to pravo mesto da se promoviše regionalna saradnja, a naročito povezivanje preko Dunava. Ministarstvo ekonomije i Turistička organizacija Srbije (TOS) će na sajmu predstaviti turističke aranžmane i zimske centre u Srbiji, a ovogodišnja zemlja-partner sajma je Hrvatska.

___________________________
Gdestinacija na Sajmu
Prvi društveni portal o putovanjima u Srbiji ima štand na Sajmu! Pozivamo sve sadašnje i buduće prijatelje da nam se pridruže u Hali 2, kako bi razmenili iskustva, vi bliže upoznali sa portalom a mi čuli neku vašu želju i dobru ideju…
___________________________

Državni sekretar Ministarstva turizma Hrvatske Ivo Mujo izrazio je uverenje da će ovogodišnje partnerstvo na sajmu približiti turizam i privredu dve zemlje. "Ciljevi su nam uspostavljanje nove vazdušne linije, tako da će Hrvatska obala biti udaljena od Beograda na oko 50 minuta leta", rekao je on i istakao da su Hrvatskoj bitni gosti iz Srbije. Dodao je da je saradnja dvosmerna, da ima sve više hrvatskih turista u Srbiji i da treba zajedno raditi na međunarodnim turističkim projektima.

Predsednica Evropske turističke komisije Petra Hedorfer je rekla da je 2010. došlo do povećanja prometa putnika u svetu za 6,7 osto i da je ostvaren ukupan broj putovanja bio 935 miliona, što je najveći broj ikada zabeležen. "Broj putovanja u Evropi prošle godine porastao je 3,2 odsto, a u Aziji 12,6 odsto", kazala je ona. Naglasila je da je Srbija "sjajna turistička destinacija" i istakla da je Dunav važna turistička atrakcija ne samo u Srbiji već i u Evropi.

Pod sloganom "Danas započinje leto" do nedelje će svoju ponudu predstaviti oko 900 izlagača iz 43 zemlje, a biće i popusta do 20 odsto. U okviru Sajma turizma po drugi put se održava Sajam vina, na kojem će Ministarstvo ekonomije predstaviti aranžman "Putevi vina Srbije", a TOS "Mapu vinskih puteva Srbije". Izlaže 105 vinara iz deset zemalja, među kojima su i Italija, Francuska, Španija, Slovenija, Hrvatska, Argentina. Posebne promocije na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu najavili su Indonezija, Kuba, Turska i Španija.
Izvor: B92.net