Na Novom Zelandu Piter Džekson počinje snimanje dugoočekivanog “Hobita” tokom marta.

Novi Zeland, tj. Srednja zemlja, spremna je da dočeka turiste, jer snimanje filma "Hobit", po Tolkinovoj priči počinje 21. marta. Reditelj Piter Džekson potvrdio je da će dvodelni film početi da se snima u studijima u Velingtonu, a ulogu Bilba Baginsa tumačiće Martin Frimen.

Većina scena biće snimana na lokaciji u blizini Matamate na Severnom ostrvu, gde je napravljeno selo Hobiton za potrebe snimanja trilogije "Gospodar prstenova". Selo je deo velike privatne farme, ali je u ponudi kao turistička destinacija od 2002; biće zatvoreno za posetioce za vreme snimanja.

Trilogija "LoTR" teška 285 miliona dolara imala je veliki uticaj na novozelandski turizam, a nekoliko agencija je specijalizovano za ture "Gospodar prstenova". Zbog snimanja novog filma, turistički radnici se nadaju da će ponovo imati pune ruke posla, pogotovo posle premijere prvog "Hobita", a najviše očekuju britanske turiste.

Naime, tokom 2010. iako je bilo sve manje Britanaca, kineski i australijski turisti su navrli na ovu destinaciju, pa je to pomoglo da Novi Zeland kraj decembra prošle godine dočeka sa rekordnom posetom od kad je ova "filmska" tura proradila. U nekoliko internet-anketa Novi Zeland se nalazi među pet najpoželjnijih svetskih turističkih destinacija, upravo zbog Džeksonovih filmova.
Gdestinacija.com/N.M.