Bilo da putujete poslovno ili privatno, ne bi bilo loše da zapamtite društvene navike i pravila ponašanja u različitim zemljama. Usvajanje običaja je ključno da biste uspešno okončali posao, ali i u slučaju da samo želite dobro da se provedete. Dajemo listu stvari na koje ne smete da zaboravite ako posećujete navedenih deset destinacija.

Dubai (foto: flickr/keithusc)

Dubai
Petak je dan za odmor i molitvu za muslimane, a samim tim je neradan dan u islamskim zemljama sa Bliskog istoka. Zato u petak ne planirajte sastanke. Takođe, tokom Ramazana muslimani se uzdržavaju od jela i piće od svitanja do zalaska sunca, pa ako se zadesite tamo tokom ovog meseca izbegavajte jelo i piće u javnosti.

Argentina
Argentinci imaju drugačije viđenje ličnog prostora i poznao je da pričaju sa sagovornicima iz velike blizine. Nekada će vam tokom razgovora čak dodirnuti odeću ili ruku. Ako se odmaknete osetiće se uvređeno, pa će se pomeriti u stranu da bi vam dali više prostora.

Brazil
Načuljite uši. Reč "žeito" nekada znači kršenje pravila, to jest označava da dogovor nikada nije ugraviran u kamenu. Brazilci često deluju kao da se šale, ali su generalno optimisti i šala je način na koji rešavaju probleme. Vole da misle da uvek postoji rešenje.

Kina
Nikada ne oslovljavajte kineskog partnera ili sagovornika sa kojim niste bliski samo po imenu. Uvek koristite njihovo prezime i titulu. U Kini se prezime često piše na prvom mestu. Na primer nekoga ko se zove Li Vei treba da zovete "gospodine Li".

Francuska
Amerikanci imaju reputaciju da su previše prijateljski nastrojeni. Francuzi nemaju. Više će vas poštovati ako se ponašate uzdržano. Francuzi mešaju otvorenost i nerezervisanost za neiskrenost.

Grčka
Ne mešajte "ne" i "da". Grci mnogo gestikuliraju, pa se stranci često zbune kada lokano stanovništvo vide u akciji. "Ne" je kao i kod nas često prevedno u "c", uz podignute obrve. Za "da" klimnu glavom na dole i blago u stranu. Stranci se često bune jer "ne" često kažu "oni" što nekada zvuči kao "ok", a "da" je "nai", što zvuči kao "ne".

Indija
Ako slučajno negazite nekoga, odmah se izvinite. Indijci misle je to velika uvreda. Ako vas domaćin pozove u svoju kuću na večeru, izujte se ispred vrata.

Tokio (foto: flickr/themonnie)

Japan
Japanci nemaju dan kada na posao mogu da dođu "ležerno" obučeni, što je obično slučaj petkom u ostalom delu sveta. Poslovni kod oblačenja je uvek konzervativan. Žene ne bi trebalo da nose pantalone, a poželjne su samo cipele sa niskom štiklom, jer je tako izbegnuto da budu više i dominantnije od se "nadviju" nad muškarca. Nikada u javnosti ne duvajte nos. Umesto toga se izvinite i odšetajte do toaleta.

Saudijska Arabija
Žena nikada ne pruža ruku muškarcu, rukovanje suprotnih polova je dozvoljeno samo ako on to učini prvi. Posvećeni muslimani nikada ne dodiruju bilo koga ko im nije član porodice, kao ni suprotan pol. Ako rukovanje izostane, pristojno se nasmešite i razgovarajte.

Rusija
Ne odbijajte piće. Rusi često zakazuju poslovne večere uz velike doze vodke, a odbijanje se shvata kao uvreda za gostoljubivost. Druženje i upoznavanje prethodi ugovaranju poslova. Ne odbijajte čašicu, ali budite mudri i ne ispijajte sve.
Izvor: Blic