Uživanje u čarima godišnjeg odmora sve češće zamenjuju dani provedeni u hotelskoj sobi i konstantni strah.

Prema najnovijim istraživanjima engleske kompanije "Control Risks" – koja prati svetska događanja i na osnovu njih izrađuje karte koje svakom turisti olakšavaju izbor sigurne destinacije – i nije sve tako crno u novoj 2011. godini.

U kategoriji "ekstremno opasnih" zemalja našli su se samo Avganistan i Somalija. Dobra vest je da se na dobrom putu poboljšanja sigurnosti nalaze Crna Gora, Srbija, pa i Angola. Ali, retke su zemlje koje su poboljšale svoje uslove. Nesigurnost se povećala u Iraku, Keniji, Zimbabveu, Meksiku, Venecueli i Pakistanu. I dalje se na listi nalaze već od ranije poznate zemlje, Gvineja i Haiti.

Kada su otmice u pitanju, jedan od najopasnijih delova sveta je područje Latinske Amerike: tamošnje bande tako dolaze do velikog izvora svojih finansija koje koriste u političke svrhe. Po broju otmica prednjačile su Venecuela i Meksiko, dok se sada porast tih krivičnih dela javlja u Kolumbiji. Otmice su takođe česte i u Aziji, posebno u Pakistanu, Indiji i Avganistanu. Ako ste krenuli da istražujete čari Afrike, imajte na umu da je Nigerija na prvom mestu afričkih zemalja kada je otmica stranaca u pitanju.

Dok još mnogi turisti za obilazak Afrike biraju Južnoafričku Republiku, čini se da ova država i nije toliko sigurno odredište kao što se misli. Naime, određene gradske četvrti označene su kao "visokorizične", a na tom popisu se našao i kvart Spanish Town u West Kingstonu na Jamajci, kao i muslimanski Jug Tajlanda. Delovi kambodžanske granice takođe se nalaze na listi rizičnih područja kao i divlji istok Turske i naravno, severni kavkaski dio Rusije.

Treba napomenuti da uprkos praćenju i analizi stanja, koje zahvata kako političke tako i ekonomske, vojne, terorističke i geografske uzročnike, stručnjaci ipak nisu predvideli nerede u Tunisu niti se ta zemlja našla na popisu rizičnih zemalja. Tako se danas stanje menja – Tunis, koji je nekad bio označen kao zemlja s niskim rizikom, danas se ubraja u visokorizične zemlje.

Izgleda da nas čekaju brojne promene kada je turistička karta sveta u pitanju: Tunis i Egipat ubrajaju se u jedne od najpopularnijih svetskih destinacija. Trenutno te zemlje nisu sigurne ni za tamošnje stanovništvo, a kamoli za turiste.
Izvor: vijesti.me