Omiljeni filmovi nas često vode u izmišljene svetove gde se naše fantazije ostvaruju. Međutim, ono što jeste stvarno su lokacije na kojima su ti filmovi snimani, a koje često postaju zanimljive turističke destinacije. Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih lokacija koje su doživele procvat nakon što su tu snimani kultni filmovi i serije počev od “Kuma” pa do “Seksa i grada”.

\"Kum\", Sicilija, Savoka
Iako je najveći broj scena legendarnog filma Frensisa Forda Kopole sniman u Njujorku, zatim Los Anđelesu i Nevadi, \"Kum\" je u najvećoj meri ostao upamćen po scenama sa Sicilije. Prvobitna ideja producenata bila je da snimaju u gradiću Korleoneu iz koga i potiče čuvena mafijašaka porodica, međutim kada su stigli tamo, shvatili su da mesto izgleda previše moderno. Ipak, uskoro su naišli na mestašce po imenu Savoka, gde je sve odisalo starinom i tradicijom. U blizini Savoke nalazi se i čuveni bar \"Viteli\" ovekovečen i u filmu, kao i crkva ispred koje je snimano venčanje Majkla Korleonea sa njegovom prvom ženom Apolonijom.

\"Amadeus\", Češka Republika, Prag
\"Amadeus\" film koji je Miloš Forman napravio o jednom od najčuvenijih kompozitora Mocartu predstavio je Prag na najlepši mogući način. Mnoge scene snimane su u starom delu Praga, kao i na Karlovom mostu. Zanimljivo je da se jedan deo snimanja odvijao i u državnom pozorištu, koje se zapravo i nije puno promenilo od Mocartovih dana. Nakon prikazivanja ovog filma 1985. turistička poseta Pragu znatno se uvećala, a grad koji na jedinstven način predstavlja kombinaciju melanholije prohujalog vremena i romantike, danas važi za jednu od najpopularnijih destinacija u Evropi.

\"Hrabro srce\", Ben Nevis, Škotska
Negostoljubive planine, zeleni pašnjaci, kristalno bistra jezera, reke i uzburkano more, koje nemilosrdno razbija obalu talasima nošenim vetrom. Upravo su ovakvi pejzaži ono što je učinilo borbu Vilijama Valasa u filmu \"Hrabro srce\" još upečatljivijom. Film je sniman širom Škotske, počev od okoline jezera Loh Leven i Glen Koe, a selo u kome je Valas rođen rekonstruisano je u dolini Glen Nevis, u podnožju najviše planine u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu Ben Nevis. Samo u prvih godinu dana nakon premijere \"Hrabrog srca\" broj turista u Škotskoj uvećao se za neverovatnih 300 procenata.

\"Gospodar prstenova\", Tongariro nacionalni park, Novi Zeland
Novi Zeland je smatran za beznačajnog suseda Australije, poznatog samo po ovcama i ptici kivi, sve do manije koju je izazvala ekranizacija romana Dž.R.R.Tolkina \"Gospodar prstenova\". Hit film definitivno je proslavio ovo ostrvo, a naročito Nacionalni park Tongariro i njegova tri vulkana Maunt Ruapehu, Maunt Tongariro i Maunt Ngauruhoe, koji su sa uspehom \"odglumili\" kraljevstvo Mordor. Idlilično i gotovo bajkovito seoce u kome žive Hobiti Frodo i Bilbo Bagins zaista postoji i deo je Aleksandar farme u blizini Matamate.

\"Troja\", Turska i Malta
Čanakale i Melijeha su termini koji većini ljudi nisu značili apsolutno ništa sve dok nije snimljen epski filmski hit \"Troja\" 2004. Iako su neke od scena ovog filma snimane u atraktivnom meksičkom letovalištu Kabo, kao i u Maroku, bitno mesto na mapi snimanja imale su i lokacije u Turskoj i na malom medisteranskom ostrvu Malti. Scene koje se odigravaju na plaži snimljene su upravo na Malti, čiji je turizam na najbolji način osetio šta znači holivudska reklama. Čanakale je grad i luka koja se nalazi u Turskoj na južnoj obali Dardanela, a u filmu je poslužio kao mesto na kome je sagrađen trojanski konj.

\"Seks i grad\", Njujork
Tokom snimanja čuvene serije o četiri najbolje drugarice iz Njujorka, policija je imala pune ruke posla da umiri brojne fanovi koji bi se okupili u ulici u kojoj živi lik Keri Bredšo. Iako se u seriji spominje da Keri živi u 72. ulici između dve avenije Medison i Park, zapravo je u pitanju ulica Peri u Vest Vilidžu. Što se tiče filma \"Seks i grad\" među lokacijama koje su najpopularnije među turistima je Javna gradska biblioteka niz čije stepenice Keri trči u venčanici Vivijen Vestvud. Četiri drugarice najradije su ćaskale i jele kolače u poslastičarnici \"Magnolia Bakery\" u Grinič Vilidžu, koja je takođe veoma posećena.
Izvor: Blic žena