Zahvaljujući uspesima filmova koji su na njima snimani, mnoge nekad nepoznate lokacije postale su pravi turistički hitovi na koje redovno posećuju brojni fanovi. Na listi omiljenih destinacija tako su se našle i plaže iz nekoliko filmskih blokbastera.

Phi Phi Leh (foto: flickr/eulinky)

Phi Phi Leh, Tajland – ‘Plaža’
Film koji je motivisao cijelu generaciju bekpekera temelji se na istoimenom romanu Alexa Garlanda i govori o potrazi za poslednjom tajlandskom čistom plažom, netaknutom turizmom. Plaža koju pamtimo po sceni Leonarda DiCaprija koji pliva ispod visokih, nesavladivih litica nalazi se na ostrvu Phi Phi Leh. Iako je plaža do skora bila skrivena od očiju turista, upravo je film zaslužan da do nje može da se dođe turističkim brodovima iz gradova Fuket i Krabi.

Petit Tabac, Sveti Vinsent i Grenadini – ‘Pirati s Kariba (Prokletstvo Crnog bisera)’
Saga o avanturi gusarskog kapetana Jacka Sparrowa otkrila je puno tropske lepote, ali jedna od najlepših je pusta plaža iz ‘Prokletstva Crnog bisera’. To je mesto na kom Keira Knightley zatiče Johnnyja Deppa kako pije rum – savršen odmor, zar ne? Budući da je plaža Petit Tabac deo tropskog nacionalnog parka, potpuno je nenaseljena i strogo ekološki zaštićena. Na plažu se može doći jednostavno u sklopu jednodnevnih izleta, koji se, među ostalim, organiziraju i na brodu koji je korišćen u filmu.

Kastani, Grčka – ‘Mamma Mia!’
U mjuziklu inspirisanom Abbinim hitovima glavni ženski lik pre udaje želi da sazna koji joj je od trojice potencijalnih pravi otac. Peščana plaža Kastani mesto je na kom mlada glumica peva ‘Does Your Mother Know?’ uz azurno more i improvizovan bar. Iako je peščana, zbog stenovitih ivica ova plaža je pogodnija za piknik nego za kupanje.

Đavolja plaža, Fidži – ‘Plava laguna’
Film koji je lansirao tada 15-godišnju Brooke Shields u zvezdanu orbitu govori o rođacima koji se zaljube posle brodoloma na pustom ostrvu. Mlađahna Shields našla se posle filma na naslovnoj strani magazina "Time" kao najzanosnija pojava 80-ih godina. I dvadeset godina posle ‘Plave lagune’ Đavolja plaža je i dalje idilična, ali zbog popularnosti filma na nju ipak dolazi više turista. Mnogi od njih odluče da veslaju u iznajmljenom čamcu ili kajaku niz koralni greben uz koji može i da se roni.

Leo Carrillo Beach, Kalifornija – ‘Karate Kid’
O veličini legendarnog tinejdžerskog filma ‘Karate Kid’ govori i podatak da je njegov prošlogodišnji rimejk zaradio 360 miliona dolara. U pamćenju je ostala scena iz originala kada učitelj Pat Morita i njegov štićenik Ralph Macchio vežbaju na plaži karate-figuru ‘ždrala’ dok Pacifik svetluca u pozadini. Osim u ovom filmu, plaže u Malibuu su s pojavljivale u brojnim drugim holivudskim filmovima. One su takođe popularna odredišta za mnoge surfere, plivače i rekreativce.

One&Only Ocean Club

One&Only Ocean Club, Bahami, ‘Casino Royale’
Posle mnogih anemičnih izdanja, licencu za Jamesa Bonda oživeo je glumac Daniel Craig koji je 2006. godine zaigrao ulogu supertajnog agenta kako bi poremetio koncepciju finansijeru međunarodnih terorista, negativcu po imenu Le Chiffre. U legendarnoj sceni 007 na plaži presreće ljubavnicu jednog od negativaca dok ona jaše na konju. Budući da je One&Only Ocean Club na bahamskom Paradise Islandu previše ekskluzivan (ovde odsedaju Michael Jordan, druge zvezde i bogataši), na ostrvu postoje manje izvikane bele peščane plaže otvorene za javnost.

Indian Beach, Oregon, SAD, ‘Sumrak’
Film ‘Sumrak’, koji je mešavina ljubavne priče i vampirske sage, snimljen prema istoimenoj knjizi Stephenie Meyer, izazvao je pravu pometnju među tinejdžerskom populacijom širom sveta. Jedan od producenata, Greg Mooradian, objasnio je taj fenomen na sledeći način: ‘U ovoj priči vampirizam je jednostavno metafora za tinejdžersku požudu, za onaj osećaj ‘želim te, ali te ne mogu imati’. ‘Sumrak’ je sniman u oblačnoj američkoj državi Vašington, ali neke od najboljih filmskih scena snimljene su oko 320 kilometara južnije, u državi Oregon. Među najupečatljivijim scenama je ona u kojoj vukodlak Jacob (Taylor Lautner) počinje da otkriva istinu o vampiru Edwardu (Robert Pattinson) i neprestano konfliktnoj Belli (Kristen Stewart) na dramatično sivoj peščanoj plaži.
Izvor: tportal.hr