Ako ste ikada putovali sa decom, verovatno ste bezbroj puta čuli pitanje “jesmo li stigli”.

… Više nego dovoljno za jedan životni vek. Sigurno je da postoje stvari koje možete da učinite kako bi svi bili srećniji. Uz kombinaciju planiranja i nekoliko dobrih ideja, držaćete sve pod kontrolom. Planiranje unapred znači puno više od pakovanja kofera.

– Pre putovanja kupite zbirku malih jeftinih igračaka, za koje znate da će se deci svideti. (Svakom detetu kupite njegovu igračku kako biste izbegli svađu). Zatim posebno zamotajte svaku od njih. Pošto ste se ukrcali u avion ili ste ušli u automobil, recite deci da će dobiti novu igračku svakih sat vremena ako budu dobri. (Proverite imate li ih dovoljno za svo vreme putovanja!). Ovo ne samo da im daje podsticaj da se lepo ponašaju nego im daje nešto čemu mogu unapred da se vesele i spreče dosadu. (Činjenica da je igračka umotana daje im osećaj da se događa nešto posebno). Tokom kupovine odaberite nekoliko rezervnih igračaka koje ćete moći da izvučete ako zatreba.

– Dok ste na putu, pravite redovne pauze jer tako svima dajete priliku da se protegnu. Ako putujete avionom, svakih sat vremena ustanite i odvedite decu u šetnju (u prolaz između redova sedišta, naravno). Šetnja ne samo da pomaže cirkulaciji nego razbija monotoniju leta i pruža drugačiji pogled od onog kog imate u, na primer, zadnjem delu aviona. Ako putujete automobilom, planirajte zaustavljanje svakih sat ili dva. Ukoliko je moguće, unapred isplanirajte rutu i pronađite zanimljiva mesta za stajanja na putu. Na taj način ćete upoznati nove zanimljive gradove i doživeti više od obične vožnje autoputem.

– Ako imate više mališana, razmislite dobro gde će ko da sedi u kolima, jer će teško sami da se dogovore.

– Možete igrati igru primećivanja: žuti automobil 2 poena, crveni 3, plavi 4… ko prvi vidi kravu, ovcu… ko prvi vidi more…

– Najvažnije od svega jeste da osigurate da vaš plan vožnje sadrži nešto za svakoga. Pokušajte bar jedan dan da posvetite samo deci – zabavni park ili druge atrakcije za decu. To im daje nešto čemu se vesele unapred (dok razgledaju turističke atrakcije za odrasle), a isto tako im daje nešto što znaju da je samo za njih (i često postaje vrhunac putovanja).
Izvor: Jutarnji.hr