Proleće dolazi tek 21. marta, a do tada će srpski turistički radnici dobro iskoristiti poslednje dane duge zime ili će da pokušaju da dokažu da u Srbiji uveliko cvetaju ruže…

Sajmovi

Jedan od najvećih sajmova u Srbiji – Međunarodni sajam turizma – uspešno je završen krajem februara. "The next big thing" je 33. Međunarodni sajam nautike, od 9. do 13. marta u hali 2 Beogradskog sajma. Biće izložena plovila svih vrsta (jahte, gliseri, jedrilice, čamci), brodski i vanbrodski motori, sredstva i pribor za održavanje plovila, opreme za sportove na vodi, oprema za ronjenje, podvodni ribolov i ribolov.

Na 17. smotri "Dodir Pariza" biće predstavljeno sve što ima veze sa šminkerajem: 12. i 13. marta posetite na Beogradskom sajmu Međunarodni kongres i sajam kozmetike, solarijuma, opreme, wellness, spa i nege kose u hali 4. I onda – od 25. marta do 3. aprila – šlag na sajamskoj torti: 49. međunarodni salon automobila!

Iće i piće
Od 2. do 6. marta u niškom Domu Vojske biće organizovan Festival čaja i lekovitog bilja, sa izložbama ali i edukativnim i popularnim predavanjima…

U Paraćinu će 8. marta biti sigurno najslađe – biće upriličeno takmičenje "Najtorta". Dok će u celoj Srbiji da se slavi Osmi mart, u Boljevcu će od 7. do 18. marta biti aktuelna Muška i ženska bekrijada. Dok se tokom Muške bekrijade podno Rtnja popije svake godine više od 500 litara alkohola i pojede desetine pečenih jaganjaca, za vreme Ženske bekrijade na ovom mestu okupe se najveselije žene Srbije – proverite!

Vino… vino… vino… Da podsetimo da su do 15. marta u selu Trešnjevica kod Paraćina, aktuelni Dani vina, a kad se ta vina malo slegnu, pravac Beograd, na Susrete vinara i ugostitelja – Vinofest će biti održan 23. marta. Ako ni to nije dovoljno – pravac Vršac: 25. i 26. mart rezervisani su za Vino fest. I još vina: tokom marta u hotelu „Grand" u Inđiji održaće se šesti po redu Sajam vojvođanskih vina, a ne zaboravite ni Dane vina u manastiru Prohor Pčinjski.

Sport
Za sportiste je u ovom mesecu zlatan datum 27. mart – u Novom Sadu biće održan polumaraton, ali ovo je značajno samo ako ste proteklih meseci redovno trenirali.

Ukoliko želite sportski ženski praznik – u Vrdniku će biti organizovani "Osmomartovski susreti planinara", a Rafting klub "Drinska regata" (064/2735-034) organizuje kod Ljubovije Osmomartovsku regatu. U Kragujevcu se 12. marta održava Prvenstvo Balkana u Krosu.

Ostali događaji

Poslednji dan Festa 2011. je 6. mart, ali će "život" na platnima srpskih bioskopa, među ostalima, nastaviti film koji je osvojio četiri Oskara (originalni scenario, režija, glavna muška uloga i najbolji film) "Kraljev govor" (The King’s Speech). Međunarodna smotra arheološkog filma biće organizovana od 8. do 16. marta u Narodnom muzeju u Beogradu, a Međunarodni festival podvodnog filma i fotografije u Pančevu od 23. do 29. marta. U Beogradu će biti priređen i Salon arhitekture od 24. do 30. marta, u Muzeju primenjene umetnosti. Jedan od najpopularnijih svetskih dens sastava, Faithless, gostuje u Beogradskoj areni 22. marta.

U beogradskom KC "Grad" od 18. marta počinje novi ciklus veoma populatnih modnih manifestacija "Moda za poneti". Najbolji domaći i regionalni dizajneri predstaviće prolećne kolekcije garderobe, obuće, torbi i nakita tokom tri dana. Malo kasnije, na raznim lokacijama po Beogradu biće organizovan "Belgrade Fashion Week" od 26. marta do 3. aprila.

Kraj meseca provedite u Kruševcu na Međunarodnom festivalu humora i satire "Zlatna kaciga" (30. mart-1. april).
Nenad Mandić (gdestinacija.com)