Jedan od najboljih načina da se upoznaju mora i obale je plovidba. Savremeni Robinzoni, krenite od luke do luke kroz talase magičnog Atlantskog okeana

Krstarenje je oduvek bilo lepši način da se upoznaju gradovi, obale ali i mora. Ploviti od luke do luke, od toplih morskih struja do uzburkanih talasa na obodu Evrope, svakako je pravi način da upoznate Atlantik, sve njegove tajne i lepote.

Barbados
Pripada Malim Antilima ali je daleko od grupe ostrva koja ih čine. Ime su mu dali Portugalci i u prevodu znači „bradati", a odnosi se na lokalno drveće tj. na banyan stabla čije korenje visi kao brada. Poznato je po egzotičnim peščanim plažama i koralnim grebenima koji okružuju celo ostrvo. Iako dugo samo 34 km, a široko 23 km, Barbados je jedna od država sa najvišim standardom na svetu i predstavlja veoma značajnu turističku destinaciju. 

Gvadalupe
Ostrvo Gvadalupe zajedno sa Martinikom i Francuskom Gvajanom na severu Južne Amerike čini prekomorske departmane Francuske i samim tim pripada Evropskoj uniji. Sastoji se od pet ostrva: Basse-Terre, Grande-Terre, La Desirade, Les Saintes i Marie-Galante. Dva dela ostrva razdvojena Slanom rekom čine da ostrvo ima oblik leptira. Jedno krilo je Basse-Terre vulkanskog reljefa sa aktivnim vulkanom La Soufriere, vodopadom, tropskim šumama, Nacionalnim parkom i plažama crnog peska, a drugo Grande-Terre, nizijski deo sa plažama tipičnim za karipski prizor. Na karipskoj polovini nalazi se i čuveno groblje Morne a leau koje se od drugih izdvaja svojim specifičnim izgledom koji čine bezbroj kućica od crno-belih pločica.

Sent Marten
Ostrvo je dobilo ime po svešteniku koji je živeo na njemu. Na Dan ostrva, 11. novembra, običaj je da se pije novo vino. Na ostrvu se osećaju uticaji Holanđana, Engleza, Francuza i Španaca. I danas severni deo pripada Holandiji dok je južni deo pod suverenitetom Francuske. Sent Marten nazivaju i prijateljsko ostrvo jer na njemu živi 80 nacija na 53 kvadratna kilometra. Posebni značaj za turiste ima bescarinski status. Ono što će vam omogućiti da napravite jedinstvene fotografije je preletanje velikih aviona neposredno iznad plaže, što je postala lokalna turistička atrakcija.

La Romana (Dominikanska Republika)
Iako relativno nova destinacija za turiste iz Evrope, La Romana, treći grad po veličini sa svojih 300.000 stanovnika, veoma je atraktivan za turiste. Ostaci kulture Taino Indijanaca brižno su prikupljeni u dva glavna muzeja u zemlji, u Santo Domingu i Puerto Plati. Kućice jarkih boja rezultat su španskog uticaja na arhitekturu. Zanatstvo je jako razvijeno, pa su i suveniri raznovrsni. Nacionalni park se prostire na 420 kvadratnih kilometara. U samom parku nalazi se i seoce Bajaibe čija se plaža smatra jednom od najlepših.

Ostrvo Katalina (Dominikanska Republika)
Ekskluzivno ostrvo u blizini La Romane veličine je samo 9,6 kvadratnih kilometara. Poznato po netaknutoj prirodi, mirnim plažama, tirkiznom moru, peščanim dinama, morskim grebenima i bogatom podvodnom svetu zbog čega je zanimljivo ljubiteljima ronjenja.

Ostrvo Tortola (Devičanska ostrva)
Najveće i najnaseljenije među Britanskim devičanskim ostrvima. Tortola je brdovito vulkansko ostrvo dugo 20 km, a široko pet kilometara na kome je turizam glavna privredna grana. U glavnom gradu ostrva Road Taunu nalazi se botanička bašta gde se mogu videti 62 vrste palminog drveta, različito tropsko cveće, ptice i papagaji. Popularni veliki zaliv Cane Garden Bay pruža pravi doživljaj za sve koje vole da uživaju na suncu, a inače je najčešće mesto održavanja uličnih festivala i zabava na plaži.

Sent Džons (Antigva)
Antigva pripada Devičanskoj grupi ostrva u arhipelagu Malih Antila. Sent Džons je glavni grad nezavisne države Antigva i Barbuda, značajan za izvoz šećera, ruma, pamuka, keramike i tkanina. Trebalo bi obići Sudsku palatu iz 1747. i katedralu Sent Džons sagrađenu 1834. godine. Zapadnoindijanski uticaj ogleda se u arhitekturi, rege muzici i karnevalima. Veoma je atraktivan muzej ostataka indijanske umetnosti u kome čak stoji natpis „please touch" (molim vas dodirnite). U 18. veku grad postaje komandno mesto Kraljevske engleske mornarice smeštene na Antilima. Iz tog perioda datira tvrđava koja se proteže duž čitavog brdskog grebena. Najlepšim vidikovcem na čitavoj Antigvi smatra se uzvišenje na 150 m, Shirley Haights sa koga se pruža panoramski pogled na luku. Čuvena po kristalno čistoj vodi i 365 plaža, po jedna za svaki dan u godini, Antigva je pravo mesto za ljubitelje sunčanja, plivanja i ronjenja.

Madera
Portugalski arhipelag koji se nalazi u središnjem delu severnog Atlantika. Udaljen je oko 550 km od obale severne Afrike i oko 1.000 km od Lisabona. Čine ga osam većih i nekoliko manjih ostrva od kojih su naseljena samo dva, Madeira i Porto Santo. Šume lovora su nekada pokrivale celo ostrvo, po čemu je i dobilo naziv (Madeira na portugalskom znaci drvo). Ostali su samo mali ostaci tih šuma na severu koji su od 1999. deo svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska. Madeira je ostrvo neobično bogate flore i faune. Funčal kao glavni grad svojom lepotom i specifičnošću od sredine 19. veka sve više privlači evropsku elitu i plemstvo.

Barselona (flickr/Bert K)

Barselona
Živopisan kosmopolitski grad na obali Sredozemlja sa oko četiri miliona stanovnika glavni je grad Katalonije. Krase ga kitnjasta zdanja čuvenog arhitekte Antonija Gaudija. Park Guelj deo je svetske kulturne baštine i pod zaštitom Uneska. Najpoznatije delo je katedrala Sveta porodica koja se još gradi. U centru stare Barselone ističu se dela gotike iz srednjovekovnog perioda po kojima je i cela četvrt dobila ime Bario gotiko. Jedinstvena i drugačija, Barselona se smatra jednim od najlepših evropskih gradova.
Izvor: Pressonline.rs