Građani osmišljavaju kako da obezbede sredstva za letovanje. Gotovinski zajmovi mnogo povoljniji od namenskih.

Mnogi građani posetiće Sajam turizma u Beogradu. Najveći broj njih već razmišlja na koji način obezbediti sredstva za letovanja. U igri su uglavnom čekovi ili plaćanje kreditnim karticama, a sasvim mali broj je onih koji uzimaju turističke kredite. Pre svega, zato što je za ove pozajmice potrebno učešće i do 30 odsto…

– Zbog toga se građani koji žele na odmor, radije biraju gotovinski kredit, jer pored troškova samog aranžmana, a vrlo često se odlučuju za najam privatnih apartmana ili soba, imaju i keša za ostale troškove tokom letovanja ili zimovanja – kažu u Unikredit banci. – Uz to, gotovinski zajmovi su pristupačniji od namenskih pozajmica.

Keš krediti se mogu koristiti u dinarima i sa valutnom klauzulom, a kamatne stope su vrlo bliske. Treba obratiti pažnju na indeksirane zajmove, jer kod njih veliki broj banaka zahteva depozit od 30 odsto. Kamatne stope iznose od 12,02 do 19,50 odsto, odnosno, ako su uzmu dinari od 16,70 do 27,90 odsto. Rok otplate je i do 84 meseca.

– Dinarski gotovinski kredit je u iznosu od 50.000 do 950.000 dinara – kažu u Unikreditu. – Efektivna kamata je 19,46 odsto godišnje.

Građani za otplatu godišnjeg odmora koriste i kreditne kartice. Tu je godišnja kamata i do 32 odsto, ali banaka koje nude razne pogodnosti ako se odmor plaća karticom. Tako na primer, Findomestik banka ponudila je kreditnu karticu koja može da ima i funkciju čeka, odnosno da se njome plaća na rate, bez kamate, kao i da se koristi gotovinski kredit na 12 meseci sa kamatom od 9,90 odsto.

Čekovi
Građani i dalje veoma koriste čekove za plaćanja na rate. Tako mnogi koji mogu da dobiju veliki broj čekova, a to zavisi od banaka, najčešće odmor otplaćuju na ovaj način. Takođe, pojedine banke izdaju čekove na kojima su već upisani iznosi rata sa datumima dospeća, koji mogu biti veći od 5.000 dinara po čeku, koliko iznosi maksimalni limit.
Izvor: novosti.rs