Danas idemo na “veliku” holandsku turu. Radijus našeg kretanja ne premašuje dvesta kilometara. Uz put susrećemo tradicionalne, ali i moderne vetrenjače. Probamo holadnske medeljake sa cimetom “Stroopwafels”. Pola površine ove zemlje nalazi se ispod nivoa mora. Od mora je otrgnuto i pripojeno zemlji 10% teritorije današnje Holandije. Čuvena kompanija za elektroniku “Filips” podarila nam je audio i video kasete, kompakt disk. KLM je najvremešnija svetska avio kompanija. Toliko o holandskom doprinosu današnjem svetu.

Stižemo u luksuzno predgrađe Roterdama. Holanđani tvrde da se pare zarađuju u Roterdamu, da se o njima odlučuje u Hagu, a da se troše u Amsterdamu. Roterdam je formirao grof Vilijam III, 1328. godine, kao naselje koje se širilo oko brane (dam) podignute na reci Rot. Otud i ime grada. Danas je reka Rot ništa više od kanala. Po broju stanovnika, Roterdam je drugi grad u Holandiji i centar pokrajne južne Holandije (Zuid-Holland). Amsterdam I Roterdam, to su jing i jang. Amsterdam je prepun duhova prošlosti, idiličnih pejzaža. Za razliku od njega, Roterdam, uništen u nemačkom bombardovanju 14. maja 1940. godine do temelja, danas je moderan, fuuristički grad, koji je plod bujne mašte arhitekata, dizajnera i projektanata. Sa tornja "Euromast" (platforme na 100 i 186 metara) ćete se u ovo najbolje uveriti. Čist sajber spejs! I još uvek veliko gradilište. A onda prošetajte njegovim širokim bulevarima, do "slivnika kupovine", kuća u obliku olovke ili kockaste kuće, koje tvore svojevrsnu šumu. Njegovi stanari ne izdrže dugo u ovom "iskrivljenom svetu". Opasan je za osećanje ravnoteže, kažu. Roterdamski ogranak našeg hostela ima u ponudi par ovih otkačenih kućica. Baš bih probao…Za utehu, posetio sam mali muzej, smešten u jednoj od baš takvih kućica. Hm, fascinantno i intrgantno iskustvo. Jedini predstavnik predratne arhitekture je čuvena "Bela kuća" visoka 45 metara, podignuta 1850. godine. Videvši razmere razaranja, ruski skulptor Zapkin poklonio je gradu 1958. godine svoju skulpturu "Razrušeni grad". Na severozapadu grada nalazi se zoovrt Diergaarde Bijdorp u čijem sastavu se nalazi i akvarijum nastanjen stanovnicima mora Oceanium.

Roterdam je centar trgovine, industrije  i brodarstva.           Ali i najveća luka u Evropi. Godišnje se ovde ukrcava i transportuje oko trista miliona razne robe. Veće luke od ove su samo one  u Singapuru i Šangaju. Luka zapošljava 70 hiljada radnika. Roterdam je rodno mesto jednog od najvećih svetskih humanista Erazima Roterdamskog. Zanimljivi su i njegovi brojni muzeji Lučki, Holadski arhitektonski institut (Boijmans-van), Istorijski muzej (Historisch Museu), Muzej stranih kultura (Volkenkundig Museum), Muzej savremene umetnosti (KunstHal) i Vatrogasni muzej (Witte de With te Brandweermuseum).

Talasi severnog mora

Holandija je jedna od zemalja, u kojoj se sedište vladi ne nalazi u glavnom gradu (Amsterdamu). Vlada je smeštena u Hagu. Hag, tačnije Den Hag osnovao je 1248. godine Vilijam II, koji je bio i nemački suveren. On je u blizini grada sagradio dvorac u kojem je nameravao da živi. Međutim, u tome ga je omela smrt na bojnom polju. I danas je sačuvan deo dvorca, Viteška dvorana (Ridderzaal, Binnenhof). U ovoj gotskoj palati zaseda holandska vlada. Ovde je smeštena i službena rezidencija kraljice Beatris. Svake godine, trećeg utorka u septembru, ona dolazi i u Dvorani vitezova čita proglas. Samo ime grada može se grubo prevesti kao "grofovo imanje". Simbol grada je roda. Grad se prostire na površini od 100 kvadratnih kilometara i broji oko 474 hiljada stanovnika. Treći je grad po veličini u kraljevini. U Hagu se nalaze zgrade gornjeg i donjeg doma parlamenta, kao i sto ambasade i Međunarodni sud pravde.

Kako bi se zaustavilo širenje grada, nisu mu dodeljena gradska prava, niti je bila dopuštena gradnja gradskih zidina. Kada je to u XVI veku dopušteno, novac je preusmeren u gradnju gradske kuće. Bila je to katastrofalna greška. Za vreme osamdesetogodišnjeg rata, španske trupe lako su zauzele grad.  Za vreme francuske okupacije 1806. godine Hag je proglašen za grad. Zato Holanđani u šali tvrde, da je Hag još uvek selo. Međutim več prva šetnja, otklanja tu dilemu. Hag po svojoj otmenosti može stati rame uz rame Beču.

Ovaj grad ima svoju sjaniju i tamniju stranu medalje, prepliću se raskoš i beda. Bogataška naselja smeštena su zapadno od Laan van Meerdervoorta. Južna i istočna naselja ugostila su one sa plićim džepom. Naime, počev od 1970. godine srednja klasa se preselila u predgrađa Zoetermeer, Voorburg, Rijswijk i Leidschendam, prepuštajući gradsko jezro siromašnijim stanovnicima. Ove dve klase imaju i drugačije dijalekte, a to nije jedini razlog zašto između njih skoro nema komunikacije. Kontraverzni pokušaji uključivanja delova predgrađa u administrativno područje grada, naišli su na snažan otpor. Tokom devedesetih, uz pomoć holanskog parlamenta, taj cilj je delimično realizovan.

Dugo je pokušavano da se Hagu pripoji i poznato letovalište na Severnom moru, Sheveningen. Ovo nekad malo ribarsko naselje, danas je omiljena destinacija žitelja Beneluksa s 10 miliona posetioca godišnje. Za vreme naše, novogodišnje posete, grupa plivača se odvažila da se okupa, uprkos vrlo hladnom vremenu i snažnom, ledenom vetru. Mi smo smatrali da je pametnije morski svet upoznati u zabavno-obrazovnom centru "Sea Life". To nas nije pokolebalo, da nakon posete akvarijumu, probamo čuvene holandske presne haringe sa kiselim krastavcima. Niti da sa plaže ponesemo par školjki za uspomenu. Sledila je poseta palate mira, plamenu mira sa pet baklji, podno kojeg su kamenčići iz svih zemalja sveta. Naš kamen još predstavlja bivšu državnu zajednicu, mada se mogu zakleti da je identičan onom kojim pritiskam kupus u podrumu. Ako, pak, na brzinu želite da vidite celu Holandiju, razgedajte Holandiju u minijaturi, Madurodam. U muzeju Mauritshuis pogledajte najčuvenije Rembratove slike, poput "Devojke sa bisernim mindžušama" i "Čas anatomije". Delft je, s druge strane, poznat po svom porculanu. Beli porculan iscrtan plavom bojom. I po tome što se ovde sahranjuju članovi kraljevske porodice.

Da biste sagledali prošlost Haga i obližnjeg Sheveningena idite u obližnji Mesdag. Na   cilindričnoj panoramskoj slici, visokoj 14 metara i dugoj 120 metara, verno je dočarana Holandija XIX veka. Autor ove atrakcije je Hendrik Willem Mesdag. Na trenutak će vam se učiniti, da ste u epicentru dešavanje, toliko je ova iluzija jaka! Muzej  Beelden aan Zee ima veliku zbirku kipova koji uglavnom datiraju iz prošlog vekla. Ljubitelji nauke i tehnike neka posete muzej Museom.

  

 

Putopis napisao Nenad M. Peric