Do kraja aprila će biti završeno formiranje turističkog klastera jugoistočne Srbije koji nastaje u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, izjavio je koordinator projekta Ivica Naskovski.

Naskovski je rekao da će nosilac posla biti gradske vlasti opštine Sokobanja, gde će se nalaziti i centar budućeg udruženja. U klaster je ušlo devet opština, odnosno ceo pirotski i zaječarski okrug i deo niškog.

Tu su gradovi Dimitrovgrad, Babušnica, Pirot, Bela Palanka, Sokobanja, Knjaževac, Boljevac, Zaječar i Niš, a partnerska opština u Bugarskoj je Vrčec.

„Cilj nam je da osmislimo nekoliko zajedničkih programa i turističkih paketa koje ćemo ponuditi na domaćem, ali i inostranom tržištu, kao što su kružne ture, vinski putevi, putevi kulture i ‘siti brejk’ odmori u Nišu i Zaječaru", rekao je Naskovski. Zajedničkim programima će lakše moći da se dođe do sredstva iz evropskih fondova, pa otuda tu ideju podržava i Ministartsvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Klaster je već promovisan na sajmovima u inostranstvu – „Roud šou" u Nemačkoj i Sajmu turizma u Sofiji, a predstavljen je i na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Neotkrivena lepota jugoistoične Srbije." To područje je turistički zanimljivo, jer je bilo naseljeno još u praistoriji, pa su ostali mnogi spomenici iz tog i antičkog doba, a tu je rođen i rimski imperator Konstatntin Veliki (272-337. g. n. e.), poznat kao prvi riumski vladar koji je primio hrišćanstvo.

Postoji i niz ostataka iz turskog doba, kao što su „Amam" u Sokobanji i Ćele kula u Nišu, ili zaostavština iz Drugog svetskog rata – nacistički koncentracioni logor na Crvenom krstu u Nišu. Oblast obiluje i mnogim tvrđavama, ostacima srednjovekovnih gradova, manastirima i crkvama.

Tu su i planinine izuzetne lepote koje nude mogućosti za planinarenje, ekstremne sportove – mauntbajking, paraglajding, slobodno penjanje, zatim lov i ribolov, proučavanje biljnog i životinjskog sveta, kao i obilazak kanjona, vodopada i klisura. Naskovski je, pre svega, preporučio Staru planinu, na kojoj je u toku izgradnja hotela i skijaškog centra, zatim Rtanj, Ozren, Tupižnicu (Lasovačka planina) i Suvu planinu. Za turiste su veoma atraktivne i mnoge pećine, jezera i banje, zaključio je Naskovski.
Izvor: b92.net; foto: soko-banja.org