Jedan je od najstarijih u Evropi, Beograd važi za grad mladosti i zabave – rečenica je kojom počinje propratni tekst najnovijeg vodiča u izdanju Turističke organizacije Beograda. Na 28 stranica, predstavljen je život prestonice kroz četiri godišnja doba.

Korišćen je takozvani frendli (prijateljski) stil prezentacije: čari Beograda nižu se kao da o njima svom prijatelju iz inostranstva pripoveda neko ko "u prste" poznaje sve gradske kutke, a pri tom nije „okovan" formalnim jezikom, od kakvog umeju da boluju ovakva štiva. Zato ne čudi što se, u odeljku posvećenom proslavi Nove godine u Beogradu, gostima iz inostranstva preporučuju upadi na privatne žurke bez ustručavanja, jer će ih od prvog momenta prihvatiti kao stare prijatelje.

– Kroz zanimljivu priču, turistima se daje predlog kako da isplaniraju dan u Beogradu, od doručka do noćnog provoda – kažu u TOB-u i ističu da je ova knjižica već predstavljena u Beču, Oslu, Ljubljani, Madridu, Briselu…

Stranci će, listajući vodič opremljen panoramskim fotografijama, više saznati i o istoriji centra kulture, obrazovanja, nauke i industrije u Srbiji, tu su i informacije o korisnim sajtovima i hotelskoj ponudi, a popisane su i sve redovne manifestacije i festivali.

Četiri godišnja doba
Predložena jela takođe su razvrstana u skladu sa konceptom "četiri godišnja doba", pa se za zimu sugeriše jači doručak, poput "svetog dvojstva" burek i jogurt, ili cicvare (specijalitet čiji su osnovni sastojci jaja, kajmak ili sir) za koju je priložen i recept. Šljivovica ne samo da se podrazumeva, nego je i izričito navedena. Baš kao i sarma.

Prolećni aduti Beograda su bogate pijace, Botanička bašta "Jevremovac", ručkovi u baštama restorana, Kalemegdan i šetališta kraj reka. Za dodatak dobrom raspoloženju preporučuje se šoping, večernje posete modnim revijama i plesnim festivalima. Kome je do sportskih izazova, u vodiču može da zaokruži datum održavanja "Beogradskog maratona". A u maju, zna se – svi na "Noć muzeja".

Vrelo leto provodi se na Adi Ciganliji, u carstvu izletnika i poklonika vodenih i svih drugih sportova. Nisu zaboravljene ni dunavske plaže na Lidu, a kad se već zađe u te vode, grehota je ne obići Gardoš i stari Zemun. Tople večeri su u ritmu muzike za ples u brojnim lokalima sa živom muzikom i di-džej setovima, a leto u Beogradu krasi i nekoliko festivala "tvrđih" nota. U vodiču je "Bir fest" dobio posebno toplu preporuku.

Ako ste pomislili da je jesen sezona predaha u pulsiranju Beograda – vodič TOB-a će vas uveriti u suprotno. Turistima naklonjeni septembar i oktobar, sa temperaturama koje umeju da pređu i 20. podeljak, idealni su za posetu Topčideru, Miloševom konaku, Avali, ali ni u centru nije dosadno jer Skadarlija na dlanu pruža svoje boemsko srce, kafići se diče lepotom gošći i gostiju, a sa Kosančićevog venca pogled puca na Savu, preko koje se upravo gradi treća "kopča" između starog i Novog Beograda.

Od zabave se ne odustaje ni kad lišće požuti, pa je prestonica domaćin raznih festivala, poput "Radosti Evrope", ili "Beogradskog džez festivala".

Oni koji ipak ovo vreme hoće da provedu za astalom neke od kafana na glasu, imaće šansu za to. I to ne samo "Poslednju šansu", već i "Kalenić", "Znak pitanja", "Bosnu", "Staru Hercegovinu", nabraja se u vodiču "Upoznajte Beograd kroz četiri godišnja doba". A kad ste već tamo, ne propustite da naručite jabuke u šlafroku – ta poslastica je zaštitni znak jesenje sezone.
Izvor: Politika