U potrazi za snežnim avanturama grupa britanskih snowboardera obišla je planine na području bivše Jugoslavije i zaključila da su ‘balkanske planine raj za snowboardere’!

Svoja zapažanja o tome šta se ljubiteljima zimskih sportova nudi u ovom delu Europe, izneli su u opširnoj reportaži u britanskom listu "The Guardian".

Ono što im se svidelo tokom dvonedeljnog putovanja na Kopaonik, Brezovicu, Popovu Šapku, Kolašin, Jahorinu i Bjelašnicu su ‘brdovite planine, velika masa praškastog, dubokog snega, netaknuta priroda, male gužve ispred liftova, gostoljubivost domaćina, niske cene i odlična hrana’. Prirodom, ski stazama, prijateljskom atmosferom i velikim brojem kafića i barova i hranom oduševila ih je Jahorina.

– Što se tiče gastronomije, nije slučajno da im se sviđa naša hrana jer je hrana u celoj regiji postala brend po kvalitetu i raznovrsnosti. Na primer, retko kom gostu se ne sviđa jagnjetina, ćevapi ili pite. A i što se prirode tiče, Jahorina i Bjelašnica ali i druge planine u regiji prava su riznica i po lepoti su među vodećim planinama Europe. Radimo tokom cele godine a ako i nema stranih gostiju, vikendom se na planinu popne četiri do pet hiljada Sarajlija. Trudimo se da gostima pružimo što više pa je nedavno na Bjelašnici otvoren još jedan hotel – istakao je Enes Arifhodžić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Poseban utisak na snowboardere ostavila je i Popova Šapka u Makedoniji – jedino mesto u Evropi koje nudi cat-skiing. Naglasili su da je najbolje na navedene planine ići sredinom nedelje jer se vikendom okupljaju ljudi iz obližnjih gradova i sve bude zakrčeno.
Izvor: turizaminfo.hr