Konstantnim unapređenjem sadržaja, izletište Ada Ciganlija postalo je omiljeno mesto okupljanja Beograđana i tokom zimskih meseci. Ove godine besplatno klizalište posetilo je više od 30.000 građana.

Klizalište je od ove godine unapređeno novim sistemom za održavanje leda koji omogućava da u ovom trenutku bude jedino otvoreno mesto za klizanje u Beogradu, rekao je direktor tog javnog preduzeća Zoran Gajić.

– Najbolji efekti novog sistema mogli su se videti tokom nekoliko toplih dana u januaru, kada je bez obzira na temperaturu višu od 15 stepeni Celzijusovih, ledena podloga funkcionisala besprekorno, što nam da je za pravo da se nadamo da će zimska sezona biti produžena do prvih dana marta, a možda duže – naveo je Gajić za Beoinfo.

On je podsetio da se pored svakodnevnih slobodnih termina za decu školskog uzrasta, u dane vikenda organizuje besplatna škola klizanja, sa vrhunskim instruktorima.

– Takođe, veliki broj dece je tokom zimskog raspusta posetio besplatne kusreve klizanja, skijanja na pokretnoj traci i tenisa, koje preduzeće „Ada Ciganlija" tradicionalno organizuje u saradnji sa Sekretarijatom za sport i omladinu grada Beograda. Pored školaraca, nedavno je organizovano klizanje za mališane iz „Svratišta", koje za decu ulice, pored prvog kontakta sa ledom, predstavljalo dobar vid socijalizacije – ukazao je Gajić.

Od "bebi" do "crnih" staza
Posetioci Ade svih generacija imaju priliku da od decembra uvežbavaju svoje skijaško umeće na pokretnoj traci od polipropilenskih vlakana identičnoj snegu, koja se može koristiti u samo još nekoliko gradova sveta. Traka je promenljivog nagiba, od 10 do 20 stepeni, koja simulira stanje od „bebi" do „crnih" staza. Brzinu je moguće prilagoditi od minimalne do 45 kilometara na sat, koju ne može da izdrži nijedan profesionalac u kontinuitetu duže od dva, tri minuta, istakao je istruktor tog centra Marko Malenović.

– Idealna je za početnike, jer za pet časova završavamo kompletnu obuku. Takođe je dobro za korekciju tehnike kod „poluskijaša", ali i za profesionalce, koji za 45 minuta treninga mogu da pređu 15 kilometara vožnje, posle čega mogu da uđu u puni trenažni proces. Takođe, zaštita je dovedena do maksimuma, jer se u slučaju pada traka za 0,6 sekundi automatski gasi, zbog čega se ovaj vid treninga preporučuje i svima koji iz bilo kog razloga imaju strah od skijanja – precizirao je Malenović.

On je podsetio da je samo u toku raspusta, zahvaljujući programu Sekretarijata za sport i JP „Ada Ciganlija" oko 90 školaraca naučilo da skija na pokretnom simulatoru.

Otvaranjem škole tenisa, koju je prošle godine pokrenuo srpski selektor Bogdan Obradović, stvoreni su vrhunski uslovi za ljubitelje belog sporta da se prepuste uživanju i tokom zimskih meseci.

– Do ove zime teniseri nisu bili u prilici da, pored pet otvorenih terena, treniraju ili rekreiraju na ovom popularnom izletištu. Situacija je sada potpuno drugačija, jer identična betonska podloga kao na „US open"-u, omogućava pripreme naših reprezentativaca Janka Tipsarevića i Viktora Troickog, pred duele u Dejvis kupu ¬¬- navela je za Beoinfo predstavnica tog teniskog centra.

Pored termina za vrhunske tenisere, kako je navela, postoji škola tenisa za decu, program za rekreativce, kao i teniski klub koji je odskora registrovan. Takođe, prema njenim rečima, u okviru besplatnog programa za đake tokom zimskog raspusta oko stotinak dece posećivalo je tri puta nedeljno teniski centar. Nemali broj školaraca ostao je da se i dalje bavi proslavljenim srpskim brendom.

Teniski kompleks, inače, predstavlja najveću investiciju koju je preduzeće „Ada Ciganlija" imalo tokom prošle godine, naveo je direktor Gajić i najavio da će u narednom periodu prioritet biti dalje unapređenje sadržaja, posebno tokom zimskim meseci.

Ne treba zaboraviti da pored svih pomenutih aktivnosti Ada Ciganlija u ovom periodu pruža mogućnost dugotrajne šetnje kvalitenim stazama pored Savskog jezera. Ekipa Beoinfa imala je priliku da se uveri da veći broj rekreativaca i penzionera upražnjava kilometarske staze, jer kako kaže starica Mirjana, ona je održava u stabilnoj psihofizičkoj kondiciji, preko potrebnoj njenoj generaciji.
Izvor: Beograd.rs