Zvezdana, odnosna integalaktička putovanja za ljude će ostati naučna fantastika bar još 200 godina, predviđanja su jednog od bivših naučnika iz NASA-e.

 

Mark Mils, bivši šef NASA-inog projekta za integalaktička istraživanja, brižljivim proračunima došao je do ovog zaključka, koji je objavio tokom prethodnog simpozijuma astronoma u Pragu.

Mils smatra da će nam zvezdana putovanja ostati neostvareni san još dugo vremena, budući da za sada ne postoje izvori energije dovoljni da se izvede jedno ovakvo putovanje do dalekih svemirskih tela.

S druge strane, kako Mils predviđa čak iako skupimo energiju, negde oo 2196. godine po njegovoj računici, svemirske letelice koje možemo iskorostiti biće uveliko prevaziđene.

On je do ovih podatak došao na osnovu pažljivog prikupljanja informacija o količini energije koja je bila potrebna za svaki svemirski brod, odnosno svemirsku misiju u proteklih nekoliko decenija.

Takođe je napravio procenu prema kojoj bi za svemirski brod sa posadom od 500 članova lansirna energija iznosila barem jedan eksadžul, što je 1018 džula, odnosno malo manje od energije koju potroši cela planeta za godinu dana.

Da stvar bude još zanimljivija Milsovi proračuni su još i optimistični u poređenju sa nekim njegovim kolegama, koje tvrde da je za jedno putovanje u duboki svemir potrebna energija 100 puta veća od one koju proizvede čitava planeta.

Izvor: Blic