Udruženje osiguravača Srbije saopštilo je da će za putovanje u inostranstvo motornim vozilom i dalje biti potreban zeleni karton, bez obzira na posedovanje nove biometrijske saobraćajne i vozačke dozvole.

Vlasnici motornih vozila, bez obzira na to da li imaju novu ili staru saobraćajnu i vozačku dozvolu, i dalje će morati da uzimaju zeleni karton od svog osiguravača za putovanje u inostranstvo, navodi se u saopštenju.
Ukoliko vozači ne budu imali zeleni karton, moraće da plate granično osiguranje za stranu državu, koje za zemlje EU može da iznosi i nekoliko stotina evra za mesec dana.
U skladu sa Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, Udruženju osiguravača Srbije je jedino nadležno da zaključuje međunarodne sporazume o proširivanju važnosti ugovora o obaveznom osiguranju od autoodgovornosti (polise osiguranja automobila) van teritorije Srbije.
Udruženje je u proceduri potpisivanja medunarodnog sporazuma sa svim zemljama EU o tome da registarska tablica bude dovoljan dokaz o postojanju osiguranja motornih vozila, ali taj sporazum nije još potpisan.
Očekuje se da se taj sporazum zaključi tokom 2011. godine o čemu će vlasnici motornih vozila biti blagovremeno obavešteni.

Izvor: Mondo