Gde žive Lisbeth, Mikael i ostali likovi u popularnim romanima iz Larssonove trilogije? U koje kafiće odlaze? Gradski muzej Stokholma došao je na zanimljivu ideju i organzovao turistički Milenium Tour.

Stokholm (foto: flickr/mispahn)

Trilogija Stiega Larssona (\"Muškarci koji mrze žene\", \"Devojka koja se igrala vatrom\" i \"Kule u zraku\") koja je oduševila publiku pričom o Lisbeth Salander oživela je u nesvakidašnjem vodiču po Stokholmu. Stieg Larsson je vrlo plastično opisao mesta na kojima se radnja odvija. Kuće, zgrade, kafići, restorani i hoteli opisani u knjigama stvarno postoje i opisani su s pedantnom preciznošću.

Uspeh trilogije \"Millennium\" bio je takav da se očekuje da će ga pratiti i prodaja vodiča. Opisima protagonista – mlade hakerke Lisbeth Salander i novinara Mikaela Blomkvista – Larsson ih je toliko duboko utisnuo u umove i srca čitalaca da im se čini kao da ih zaista poznaju. Ali, gde žive Lisbeth, Mikael i ostali likovi u romanima? U koji bar ili restoran vole da odu, gde rade, gde kupuju? Kakva su mesta i scene na kojima se nešto iz knjige dogodilo?

Ove lokacije su u Stokholmu već neko vreme hit-odredišta hiljada obožavalaca Larssonove literature iz svih krajeva sveta. Čak i stokholmski gradski muzej organizuje \"Millenium Tour\" na temelju Larssonovih priča. 
Izvor: net.hr