Opuštanje u kadi kralja Petra Karađorđevića naplaćuje se samo 500 dinara za dve osobe, a vreme boravka je neograničeno.

Krajem januara Vranjska banja dobija zvanično status najmlađe srpske opštine, ali i nezavisnost od vranjske kase. Ipak, još treba da prođe vremena da ova banja stane na svoje noge. Iako je postala opština još 1878, kad su Turci proterani iz Srbije, taj status joj je oduzet 1965.

"Svesni smo da je ovo daleko od potpune samostalnosti, ali je uspeh to što ćemo sami moći da konkurišemo za projekte koji bi mogli da nam donesu boljitak", kaže Slavomir Kostić, profesor geografije iz Vranjske banje. Ova banja našla se među osam kraljevskih banja u Srbiji zahvaljujući zalaganju tadašnjeg srpskog princa Aleksandra Karađorđevića. Osim Vranjske banje, kraljevski epitet dobile su i: Vrnjačka, Ribarska, Bukovička, Koviljača, Niška, Brestovačka i Sokobanja.

"Tridesete godine prošlog veka bile su za Vranjsku banju najplodonosnije. Zabeleženo je čak 100.000 poseta, a tolikoj gužvi doprinelo je i to što je ovde vrlo često navraćao i kralj Petar Karađorđević. Ostalo je zabeleženo da je kralj Petar znao da odsedne i po nekoliko meseci u Vranjskoj banji jer je patio od kostobolje koju je najbolje lečila topla banjska voda. Kažu još da je osim zbog zdravlja dolazio i da čuje čarobni glas čuvene Koštane, koja se baš tih godina udala u Vranjskoj banji. Kad Koštana zapeva, i ptice u Banji su ćutale. Imala je glas kao slavuj, a kralj Petar je zadivljeno slušao", ističe Kostić.

Najtoplija lekovita voda u Evropi 
Kao uspomena na kraljeve dolaske ovde ostala je kada u kojoj se on kupao. Nedavno joj je vraćen stari sjaj. "Kupanje u takozvanoj kraljevoj kadi naplaćujemo 500 dinara za dve osobe. Vreme kupanja je neograničeno", kaže Zoran Milosavljević, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Vranjskoj banji.

Kostić je smatra da je 52,48 miliona dinara, koliko je iz budžeta Vranja izdvojeno za Banju, nedovoljno, ali se uzda u novu vlast ove turističke varošice. "Imamo najtopliju lekovitu vodu u Evropi, mada ostaje činjenica da se u Vranjsku banju godinama ništa nije ulagalo", vajka se Kostić.

Nedavno je ovde boravila delegacija kanadskih i američkih biznismena koji su bili oduševljeni potencijalima Vranjske banje. Rekli su da su spremni da ulože 100 miliona dolara da naprave termoelektranu koja bi kao gorivo koristila vrelu vodu. Sada je, kažu, sve na ljudima iz Ministarstva energetike, da odluče hoće li blago da prepuste strancima ili će država Srbija ipak smoći snage da uloži novac koji bi se višestruko vratio.

Povelja cara Dušana
– Oni koji su makar jednom bili znaju da je ovdašnja voda najtoplija u Evropi – čak 110 stepeni! Ovo je i jedna od najstarijih banja na Starom kontinentu. Pominje se još u povelji kralja Stefana Dušana iz 14. veka. U blizini Banje još ima tragova srednjovekovnog grada Izoma. Vranjsku banju Turci su potpuno razorili i opustošili 1412. godine, ali je kasnije obnovljena – navodi Kostić. 
Izvor: vesti-online.com