Ako želite pravu egzotiku, zaboravite dosadne peščane plaže i avanturističke izlete po prašumama. Rezervišite sobu u kojoj će vas okruživati zidovi izrađeni od otpada koje je izbacila plima, skupljenog smeća i predmeta kupljenih na buvljacima.

Nemački umetnik Ha Šult izgradio je u Madridu privremeni hotel od smeća. Iako je mali, petosobni hotel "Beach Garbage" nalazi se na trgu Plaza de Kalao i osmišljen je kao atrakcija Međunarodnog sajma turizma. Šultova namera bila je da privuče pažnju na velike količine smeća koje se stvara sve većim širenjem masovnog turizma u Evropi. "Stvorio sam hotel "Beach Garbage" jer su okeani postali najveće odlagalište đubreta na planeti", rekao je za AFP.

Oko 30 do 40 posto predmeta iz privremenog hotela pronađeno je na plažama u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji. PR projekta Roze Pikeras rekla je da je cilj da se pokaže kontrast između slika koje skuže kao reklama turistima i stvarne situacije. "Želeli smo da pokažemo u šta naši odmori mogu da se pretvore ako ne posvetimo više pažnje čišćenju plaža" – rekla je Pikeras i dodala da su plaže na jugu Italije bile najgore, odnosno najbolji izvor smeća za izgradnju hotela.
Izvor: tportal.hr 

L’actualité culturelle