Da bi od propadanja bila sačuvana čuvena Dolina kraljeva, poznato turističko odredište sa nekropolama egipatskih faraona, u Luksoru je počeo rad na njenoj kopiji koja će biti nazvana Dolina Replika, najavio je Egipatski savet za zaštitu antikviteta.

"Zbog velikog priliva turista i vlažnosti postoji opasnost da kroz 200 godina grobnice počnu polako da propadaju", izjavio je arheolog i generalni sekretar Saveta Zahi Havas, dodavši da, pre svega, misli na grobnice Setija I, Nefertiti (oca i suprugu Ramzesa II) i Tutankamona. "Jedini način da ih sačuvamo je da ih zatvorimo i načinimo njihove replike u Dolini Replika koju će turisti posećivati", preneli su španski mediji navode Havasa.

On je naveo primer pećine Lasko, iz doba paleolita, na jugozapadu Francuske, koja je zatvorena zbog velikog broja posetilaca, jer je došlo do propadanja boja na crtežima. Zbog toga je 1983. godine u neposrednoj blizini pećine iskopana njena replika Lasko II u kojoj su verno preslikani originalni crteži.

Deo Doline kraljeva
Dolina replika će biti u neposrednoj blizini Doline kraljeva i kuće Hauarda Kartera, engleskog arheologa koji je 1922. godine pronašao Tutankamonovu grobnicu.

Havas je, takođe, najavio da će tokom godine otkriti javnosti dve velike misterije: šta se zapravo nalazi iza tajnih vrata Velike piramide u Gizi i gde se nalazi grobnica čuvene egipatske kraljice Kleopatre i rimskog vojskovođe Marka Antonija. "Veliki izazov za nas biće da dokažemo da grobnica KV64 pripada Ankesenaten, egipatskoj kraljici i ženi faraona Tutankamona", kazao je Havas.
Izvor: blic.rs