Ukoliko razmišljate da spojite lepo i korisno, vreme je da razmislite o odmoru u velegradu koji je na obali mora ili okeana. Ovo je lista suncem obasjanih gradova sa plažama koje privlače i mlade i stare, i one željne zabave i sporta ali i porodične ljude kao i lezileboviće…

Barselona (foto: flickr/belenko)

1. Barselona (Španija)
Najlepši (primorski) grad Španije ima najprometniju mediteransku luku. Restorani, barovi i klubovi na obali u letnjem periodu uvek su puni. Plaže u ovom gradu zadovolje sedam miliona kupača svake godine!

2. Kejp Taun (Južna Afrika)

Dobro izgledaju, puno zabave, sporta i druženja. Tako bi u jednoj rečenici bile opisane plaže ovog grada. Hot-spot je veličanstvena plaža "Table Mountain". Obala je stvorena za svakoga – za mlade željne provoda, za porodice, za starije, za sportiste, za lezileboviće…

3. Rio de Žaneiro (Brazil)
Da li je potrebno da se pomenu Kopakabana i Ipanema? Kad jednom dođete, teško ćete moći da se vratite u stvaran svet…

4. Tandžir (Maroko)
Od kad je nedavno uspostavljena nova vlast, u Tandžiru su plaže procvetale, prevaranata je sve manje, a čak su i taksisti postali ljubazni. Na mestu na om Atlantik sreće Mediteran, turisti mogu da otkriju novi stil ovog grada.

Sidnej (foto: flickr/pinkiwinkitinki)

5. Sidnej (Australija)
Jedna od najvećih i najboljih svetskih plaža nalazi se u Sidneju. Bondi je peščani raj na kome se sudaraju okean i kopno, blizu je centra grada, sa čuvenim talasima. Naravno, nije jedina gradska plaža, a sve zajedno čine ovaj grad jednim od najboljih destinacija sa provodom na plaži.

6. Valensija (Španija)
Grad se nalazi na top listi sajta Lonely Planet kao jedan od najpoželjnijih gradova ove godine, a plaže su važan faktor što se Valensija našla na toj listi. Sa predivnim promenadama, živopisnim barovima i diskotekama, obala ovog grada nudi letovanje koje ćete pamtiti do kraja života.

7. Tel Aviv (Izrael)
Potpuna suprotnost Jerusalimu, moderni Grad greha nudi zabavu i za mlade i za stare, zabavu u moru i na pesku. Plaže su sigurne i veoma čiste.

8. Dubai (UAE)
Ekskluzivna turistička destinacija može da bude po volji (i džepu) i običnih ljudi. Na obali možete da šopingujete, jedete, da se bavite sportom i rekreacijom, a more nudi sve vrste zabave. Iako ima fantastičnih zatvorenih i privatnih plaža, javni pesak je premija!

9. Majami (SAD)
Naravno, Južna plaža je mesto na kome su najlepši ljudi na svetu, ali ni ostatak peščanih plaža u Majamiju nije za potcenjivanje. Neke plaže su čuvene po talasima pa su i dom mnogih poznatih surfera.

10. Brajton (Engleska)
Čuveno englesko letovalište sa susednim Houvom ima boemski duh. Ipak, privlači mlade, pogotovo studente, surfere i hipike 21. veka, ali i sve one koji su željni kako dnevne tako i noćne zabave.
Izvor: lonelyplanet.com