Ovo je lista za sve skijaše i ljubitelje zimskih čarolija. Proučite ovaj vodič jer je skijanje preskupo da bi se vratili nezadovoljni.

Priličan broj skijaša svake godine vraća se sa skijanja nezadovoljan mestom u kom su boravili, iako su sve skupo platili. Glavni razlog za to je neupućenost – neka skijališta idealna su za one koji vole ludiranje po stazama, a neka druga zadovoljiće one koji vole zabavu ili one koji se raduju mirnom zimovanju sa decom. Kako se to ne bi i vama dogodilo, proučite ovaj vodič. Skijanje je preskupo i predugo se iščekuje da biste se vratili nezadovoljni.

Nasfeld
Jedno od najboljih austrijskih skijališta pokriveno je topovima za veštački sneg, jer zbog male nadmorske visine ponekad nedostaje prirodni beli pokrivač. Nasfeld ima 30 žičara, staze duge ukupno 110 km, nadmorsku visinu 600-2002 m, 850 sunčanih sati u sezoni, 6,5 kvadratnih kilometara klizališta i noćnu stazu od 2,2 km (www.skiarena.at). Skijalište Nasfeld nije samo najveće i najmodernije u Koruškoj nego i jedno od deset najboljih u Austriji. Žičare su vrlo moderne, a ponuda smeštajnih kapaciteta je široka. Glavna žičara "Millenium Express" jedna je od najmodernijih u Evropi, a glavna poslastica je staza Karnija, koja se sa 1.822 m u dužini od 7,6 km spušta do doline.

Osim skijanja, tu je i zabava. Postoje dva zabavna parka za snowboardere, staze za skijaško trčanje, osvetljeno noćno sankalište, klizalište, karling i osvetljene staze za noćno skijanje. Bogata je i gastronomska ponuda. Barova, restorana i diskoteka ima u izobilju. Cene: 40 evra dnevna ski karta za odrasle, 20 evra dnevna za decu, 177 eura petodnevna ski karta.

Alta Badija
Skijanje je ovde poseban doživljaj. Nema gužvi jer nema velikih hotela ni dnevnih skijaša. Staze u dužini od 130 km odlično su pripremljene, a 53 žičare vrlo moderne i udobne; nadmorska visina – 1.500 m (www.altabadia.com).

Alta Badija je smeštena u samom srcu Dolomita i povezana je sa skijalištima Araba, Kanazei, Fasa i Val Gardena, što ga čini jednim od najvećih i najlepših skijaških delova sveta. Mnogi vrhovi u okolini imaju preko 3000 m, a najviši je Marmolada, jedino ledenjačko skijalište ovog dela Italije. Ponuda restorana je izvrsna, a i ponuda izleta Alta Badiju razlikuje od ostalih skijališta.

Malo udaljeniji obično imaju kombije koji prevoze svoje goste do žičara i dolaze po njih u dogovoreno vreme. Cene: 42 evra dnevna karta za odrasle, 29 evra dnevna karta za decu, 227 evra nedeljna karta za odrasle.

Bad Klajnkirhen
Skijalište je bogato termalnim vodama, ali i prelepim stazama u dužini od 103 km. Ima 26 žičara, nadmorska visina je 1100-2055 m, stazu za sankanje od 4 km, i 470 topova za sneg, dok je temperatura u termalnim vodama oko 36 stepeni (www.badkleinkircheim.at).

Skijalište se proteže na dve planine. Pored nekoliko zaista izazovnih staza, sve su prilagođene "srednjim" skijašima i uglavnom su crvene i plave. Gastronomska ponuda vrlo je bogata. Za goste koji nisu na hotelskom polupansionu ima više mogućnosti za izlazak na večeru u neki od rustikalnih restorana u kojima se uglavnom nude domaći specijaliteti. Mahom vrlo kalorična hrana dobro će doći za prikupljanje energije potrebne za dane skijanja. Cene: 39 evra dnevna ski karta za odrasle, 19,5 evra dnevna za decu, 171 evra petodnevna ski karta.

Kicbil (foto: kitzbuehel.com)

Kicbil
Najpopularnije austrijsko skijalište, osim 168 km staza, posetioce privlači i odličnim šopingom, nebrojenim kafićima i zanimljivom arhitekturom. Pored 52. žičare, tu je više od 60 staza od kojih je najduža 6 km. Na nadmorskoj visini od 800 do 2.000 m napravljeno je 120 km staza za skijaško trčanje a sezona traje od decembra do marta (www.kitzbuehel.com).

Najpoznatije skijalište u Austriji, raznoliko je i zanimljivo, sezona puna raznih događanja, a posebno je i po začuđujuće očuvanoj tirolskoj arhitekturi, staroj i do trista godina. Šoping je ovde najbolji u Austriji. Iznad Kicbila nalazi se Horn, raj za snowboardere. Tu je i Strejf, najpopularnija staza za spust Svetskog kupa, koja se smatra jednom od najtežih na svetu.

Ipak, Kicbil je skup. Često noćna zabava košta više od smeštaja. Cene: 38,5 evra dnevna karta za odrasle, 19,5 evra dnevna karta za decu, 180 evra šestodnevna ski karta.

Kronplac
U ovom delu Alpa najbolje su uređene staze i najbolje žičare. Tu je 6 staza za spust u dolinu, 200 km staza za skijaško trčanje, 31. žičara, nadmorska visina je 2.275 m, postoji pet škola skijanja i 40 planinarskih kuća (www.kronplatz.com). Staze na Kronplacu su gotovo 100 posto pokrivene topovima za sneg, a veliki je izbor hotela i apartmana. Pešačka zona u centru sa buticima, kafićima i restoranima nezaobilazno je mesto za sve turiste, pa i stanovnike cele regije. Cene: 42 evra za odrasle, 29 evra dnevna karta za decu, 229 i 160 evra su nedeljne ski karte za odrasle i decu.

Le Dju Alp
S obzirom na prirodnu raznolikost ovde često organizuju drugačije aktivnosti – od stručnih obilazaka kojima se ispituje opasnost od lavina do gradnje igloa. Pored 47 žičara, napravljeno je 220 km staza, 21. staza za skijaško trčanje, nadmorska visina je od 1.600 do 3.568 m (www.les2alpes.com). Relativno pristupačne cene, sunce i sneg, raznolikost staza nikada nisu zakazali, a ovo je raj i za ljubitelje ekstremnih sportova. Ovo skijalište je po cenama mnogo povoljnije od ekskluzivnijih francuskih destinacija, ali nemojte da se prevarite u nekom restoranu ili kafiću. Cene: 40 evra dnevna karta za odrasle, 32 evra dnevna karta za decu, 220 evra nedeljna ski karta za odrasle.

Sportvelt Amadee
Ovo je najteža staza Svetskog kupa u Flauvinklu dok staze u području Tri doline ne zahtevaju natprosečnu veštinu. Ski karta vredi za celu regiju. Ovde ima 277 žičara, 220 km staza za skijaško trčanje, a najveća nadmorska visina je 2.188 m (www.sportwelt-amade.at). Gradić je nadomak Salcburga, i ima jedno od najboljih skijališta u Austriji. Žičare su moderne, a mesta u okolini su povezana besplatnim autobusima i vozom. Možete se oprobati i na noćnoj stazi dugoj 1,5 km. U ponudi je klizanje, letenje zmajem, jahanje na otvorenom i zatvorenom, tenis, brzo klizanje… Oni s viškom energije mogu da upišu kurs građenja brvnare koji obuhvata sve – od obaranja stabala do stavljanja prirodne izolacije i ugradnje prozora. Cene: 71,50 evra karta za odrasle za dan i po, 37 evra karta za decu za dan i po, 226 evra nedeljna ski karta za odrasle.

Sv. Anton (foto: www.stantonamarlberg.com)

Sv. Anton/Arlberg
Tipično tirolsko mesto u kom se oseća međunarodni duh, već godinama privlači goste iz celog sveta i nudi smeštaj prilagođen baš svačijem džepu. Ima 83 žičare, 270 km staza, nadmorska visina je 1.300 m, 170 km staza za free ide i 65 km staza za skijaško trčanje (www.stantonamarlberg.com).

Ovo skijalište u regiji Ski Arlberg jedno je od najpoznatijih uopšte i među najboljima u Alpima. Tu se za svakoga može naći ponešto. Ponuda smeštaja varira od skupih ekskluzivnih hotela do jeftinijih pansiona i apartmana. Velika je ponuda ski barova, restorana i diskoteka. Sv. Anton garantuje zabavu do sitnih sati. Čak i snowboarderi ovde pronalaze brojne terene za vratolomije. Cene: 44,5 evra dnevna karta za odrasle, 26,5 evra dnevna za decu, 185 evra petodnevna ski karta.

Val Dizer
Staza ima svih vrsta, od blagih do off ruta po dubokom snegu. 90 žičara, 300 km staza, 19 škola skijanja, 131 staza na nadmorskoj visini od 1.850 m (www.valdisere.com). Dolina je turistički i skijaški raj u koji dolaze ljudi sa svih strana sveta. Oko starog gradskog jezgra izraslo je mnogo hotela i apartmanskih kuća. Kroz celo mesto vode skijaški autobusi pa do žičare ne treba puno da se hoda. Cene: 44.50 evra dnevna karte za odrasle, 36 evra dnevna karta za decu, 255,50 evra nedeljna karta za odrasle.

Val Gardena
Ako pogledate strmu i obično zaleđenu stazu Sasolungo po kojoj se učesnici Svetskog kupa strmoglavo spuštaju brzinom većom od 100 km/h, zastaće vam dah, a kako li je kad se tamo nađete lično i personalno. Crvenih i plavih staza ima na oko 60 km, 83 žičara, nadmorska visina je 1.563 m, a u okolini je još 11 skijališta (www.val-gardena.com).

Dolina posebnog šarma, Val Gardena, nalazi se u srcu Dolomita i ubraja se među vodeća svetska skijaška središta. Selva Gardena je turističko središte doline i u njoj se nalazi najviše hotela, apartmanskih kuća i restorana i obiluje neskijališnim sadržajima. Cene: 43 evra je dnevna karta za odrasle, 30 evra dnevna karta za decu, a 420 evra je dvanaestodnevna karta za odrasle.
Izvor: jutarnji.hr