Zeleno i naoko pravo delo prirode, brdo Silberi hil zapravo je podigao čovek pre 4750 godina. Proverite na licu mesta…

Nedaleko od Ejvberija, u britanskoj grofoviji Viltšir, nalazi se Silberi hil, najviše praistorijsko veštačko brdo u Evropi i jedno od najviših u svetu. Nezaobilazna je meta turista koji posećuju Veliku Britaniju. Deo je Uneskove kulturne baštine. Ali i dalje je pod budnim okom arheologa, pogotovo poslednjih godina.

Naučnici nagoveštavaju da su blizu rešenja zagonetke koju viševekovna istraživanja nisu uspela da odgonetnu – čemu je namenjeno naoko obično zeleno brdo usred engleske ravnice. Izgrađeno je ljudskom rukom u vreme neolita, pre otprilike 4750 godina. Gotovo savršeno pravilnog oblika kupe, u osnovi prečnika 167 metara, visoko 37 metara, završava se ravnim vrhom prečnika oko 30 metara. Arheolozi smatraju da je u izgradnju ovog neobičnog brda utrošeno oko 500.000 tona materijala, odnosno 248.000 kubika kreča i gline, da je u zidanju učestvovalo između 500 do 700 ljudi i to najmanje petnaest godina.

Za sve navode arheolozi kao dokaz mogu da prilože iskopine, ali o svrsi drevnog zdanja nude samo pretpostavke, zasnovane na računarskim pretragama i simulacijama. Ali, ne istrčavaju s preuranjenim izjavama. Odbacivši sve legende, dodaju da nije reč ni o jednoj dosadašnjoj teoriji, poput onih da je to brdo grobnica, sklonište za ratnike, već pretpostavljaju da je bilo namenjeno nekom drevnom obredu. Kom i kakvom, zasad i ne negoveštavaju.

Hoće li se najzad saznati prava istina o brdu Silberi, treba još malo sačekati do zvaničnog izveštaja arheologa.
Izvor: Politikin zabavnik