Austrijska grupacija gradi hotel u Beogradu. Izgradnja projekta vrednog 55 miliona evra trebalo bi da krene u junu. Hotel sa 250 soba biće u starom delu Beograda.

Austrijska grupacija hotela "Soravia" gradi hotel u Beogradu, projekat u vrednosti od 55 miliona evra, tvrdi bečki dnevnik "Prese".
U junu treba da krene izgradnja hotela sa 250 soba u starom delu Begrada, u vrednosti od 55 miliona evra, a prema rečima šefa koncerna Hana Soravia ovaj hotel će biti izgradnjen u saradnji sa EBRD i Este bankom. Ova tri investitora će držati po jednu trćinu hotela.
Izgradnja bi trebalo da traje 14 do 16 meseci, a posao će, kako je najavio Soravia, dobiti pre svega austrijske firme.Hotelom treba potom da upravljaju "Hilton" ilI "Radison" grupacije.
Pre godinu dana je "Soravia" grupacija imala probleme sa finansiranjem postojećih projekata u istočnoj Evropi, a prodaja već gotovo razvijenih nekretnika je bila skoro nemoguća.
Ovaj austrijski koncern je zbog toga imao probleme sa likvidnošću, pa je dobio kapitalnu injekciju u visini od 43 miliona evra od IFC, EBRD, kao i CA Immo. Međutim sada se čini da se ponovo ide napred, ocenjuje "Prese". U svakom slučaju, dodaje list, "Soravia" grupacija je uspela da završi veliki projekat u Beogradu.
Hano Soravia ocenjuje da je ovo "prva veća investicija u Srbiju u poslednjih deset godna".
U Srbiji, kako je objasnio, tržiše za velike projekte nekrenina je zbog rata i finansijske krize bilo u zastoju. Dodatno su strogi zahtevi za sopstvenim kapitalom od do 40 odsto bili prepreka. Soravia je istakao da ponovo dolazi do uspona u regionu kada je reč o finansiranju i izdavanju nekretnina, i dodao da kupaca još nema.
"To će sigurno potrajati još dve do tri godine", zaključio je on.

Izvor: Večernje novosti