Hoteli u Srpskoj i Bosni i Hercegovini ovih dana prazni. Visoke temperature “pojele” i veštački sneg

 Ako je suditi po onoj narodnoj – ukoliko ne udari glavom, ošinuće repom – tekuću zimsku sezonu i katastrofalno loše rezultate u januaru, što se centara u RS i BiH tiče, mogao bi donekle da "spase" – naredni mesec. Meteorolozi najavljuju zahlađenje i obilnije snežne padavine uoči i posle Svetog Jovana. Predstojeći period mogao bi nadoknaditi nedostatak snega u januaru, kao udarnom mesecu za hotelijere i iznajmljivače na ovdašnjim planinama. Već sada je izvesno da će januar biti po posećenosti gostiju u zimsko-skijaškim centrima porazan. Hoteli ovih dana zjape prazni.

Razočarani 

Primer "Bistrice", jednog od najpopularnijih hotela – na Jahorini je – ilustrativan. U prvom ovogodišnjem mesecu, prognoziraju domaćini, ostvariće popunjenost od oko 30 posto. A reč je o periodu kad se školarci nalaze na zimskom raspustu i kad roditelji planiraju godišnje zimske odmore. Na Jahorini su, u nedostatku prirodnog snega, početkom godine "uključili" topove koji su proizvodili veštački sneg za pogon bar jednog ili dva ski-lifta. Međutim, visoke temperature su onemogućile stvaranje podloge, pa su i te mašine – utihnule.

– I oni koji su nam došli, posle prvog, drugog dana boravka spakovali su kofere i vratili se kući. Naravno, razočarani. Dugoročno rešenje za spasavanje zimske sezone vidimo u izmeštanju liftova na više nadmorske visine – kažu u hotelu "Blanka" na Vlašiću.

U većim i manjim ski-centrima u RS i BiH, poput Jahorine, Bjelašnice, Kupresa, Igrišta kod Vlasenice, na Kozari – nadaju se da bi drugi mesec mogao biti "blagorodniji", a da bi ovogodišnju zimsku sezonu mogli, bar donekle, da spasu vikend skijaški dani. Kakva će biti kompenzacija za prazan i porazan januar – pokazaće predstojeći dani. Do tada, hotelijeri, ali i potencijalni gosti, gledaće u nebo i čekati da priroda "uskladi" kalendar.

I vreme – "grize"

Ski-centar na Vlašiću još pre četiri godine kupio je i dopremio lift (trosed), u dužini od oko četiri kilometra.Prvobitno je planirano da trosed poveže skijalište Markovac sa vrhom visa, nazvan Pavo, na nadmorskoj visini od oko 1.900 metara. Zbog inertnosti i nebrige lokalnih vlasti u travničkoj opštini, koje nisu obezbedile "papire" iz koncesionog ugovora, lift i dalje – nemontiran – rđa i trune na skladištu. Pored nemontiranog ski-lifta na platou Vlašića, zvanom Babanovac, zub vremena počeo je da nagriza i dva topa za veštačko osnežavanje.
Izvor: www.novosti.rs