Dnevno će se 200.000 evra ulivati u gradsku kasu a porez će se naplaćivati svima koji odsedaju u hotelima i posećuju gradske atrakcije.

Gradske vlasti Rima, sa prvim danom 2011. godine, uvele su novi porez na turiste koji je poslednjih dana glavna tema rasprava među njegovim budućim posetiocima, ali i tamošnjim turističkim radnicima. Dok se turisti bune jer će ih poseta Večnom gradu koštati znatno više nego pre, turistički radnici boje se da bi ovaj potez mogao da utiče na njihov posao i da otera turiste.

Gradonačelnik Rima Đani Alemano novi zakon predstavio je još prošle godine, pošto je vlada Silvija Berluskonija srezala sredstva za financiranje gradova. Pravila novog zakona su jasna: gosti koji odsedaju u hotelima sa četiri ili pet zvezdica moraće da izdvoje tri evra više po osobi po noćenju; oni koji se odluče za tri ili manje zvezdica platiće dva evra više po osobi po noćenju, dok će ih ulasci u muzeje i druge turističke atrakcije koštati evro više po karti nego što je to bilo do sada. Novi zakon se ne odnosi samo na posetioce iz drugih zemalja, već i na italijanske turiste i poslovne ljude koji dolaze iz drugih italijanskih gradova. Turističkog poreza oslobođena su deca do deset godina i mladi koji borave u hostelima.

Tamošnji čelnici smatraju da će ovaj zakon dnevno u gradsku blagajnu inkasirati oko 200 hiljada evra, odnosno oko 80 miliona evra godišnje. Njihov plan je da se s tim novcem obnavlja kulturno nasleđe grada i njegova infrastruktura a da se dodatno ne terete Rimljani; ali turistički radnici se boje da bi gradu, koji godišnje u proseku poseti 30 miliona turista, mogao doneti više štete nego koristi. Zanimljivo je da je Rim sličan porez već imao jednom u prošlosti, ali su ga ukinuli pre dvadesetak godina.
Izvor: Turizam Info