Hladna i maglovita zima mnoge vuče da umesto na skijanje odu na neko toplije mesto. Ali, gde otputovati, a da ne upadnete u turističku gužvu i pritom se lepo provedete. Uprkos krizi i nedostatku novca, sajt tportal.hr, za svoje čitaoce, predložio je nekoliko dalekih, ali toplih destinacija.

Bora Bora (foto: flickr/reservasdecoches)

Francuska Polinezija
Prekomorsku francusku teritoriju čini stotinjak ostrva, među kojima su najpoznatiji Bora Bora i Tahiti. Ostrva su vulkanskog porekla, što ih čini prelepim, pa ne čudi da neprestano nadahnjuju mnoge umetnike i slavne ličnosti. Između ostalog, možete da posetite i farme bisera na ostrvima Tahaai i Tuamotu.

Galapagos
Neobično ostrvlje je meka istraživačima i naučnicima, a zbog jedinstvene flore i faune zaštićeno je područje i pravo čudo prirode. Osim po džinovskim kornjačama, Galapagos je poznat i po kopnenoj i morskoj iguani – jedinoj vrsti guštera koja može da pliva po morem.

Kenija
Ljubitelji tropske klime koji žele da uživaju u bogatstvima afričkog životinjskog sveta svakako moraju da posete Keniju. Početak godine spada u toplija razdoblja, što ga čini pravim izazovom za zimogrožljive Evropljane. O lepotama kenijskog okoliša ne treba previše govoriti – dovoljno je podsetiti da su se tamo snimali filmovi "Snegovi Kilimandžara", "Mogambo", "Moja Afrika", ali i drugi nastavak holivudskog akcionog spektakla o doživljajima Lare Kroft koju je glumila Anđelina Džoli.

Zelenortska ostrva
Prepoznatljiva su po beskrajnim peščanim plažama i po glasu Sezarije Evore. Vodič "Lonely Planet" uvrstio je tu zemlju među 10 najpoželjnijih 2011. godine.

Doha (foto: flickr/joi)

Katar
Katar je poznat kao jedna od najrazvijenijih i najopuštenijih zemalja na Bliskom istoku, pa i njegov glavni grad Doha nije izuzetak. Relativno neotkriven, taj grad s nešto više od 400.000 stanovnika dobra je prilika za upoznavanje života na Arapskom poluostrvu. Dobra je prilika i za posetu susednim Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Saudijskoj Arabiji. Možete jahati kamile kroz pustinju ili posetiti neki od mnogobrojnih muzeja.

Bocvana
Bocvana je prirodni raj koji je zbog eksploatacije dijamanata postao jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja Afrike. U organizovanim izletima prirodnim prostranstvima možete uživati u kampovanju, vožnji kanuom rekom Cobe ili po područjima gde ćete se mimoilaziti s krdima slonova. Jugozapadom zemlje dominira pustinja Kalahari, a gotovo trećinu teritorije pokrivaju nacionalni parkovi. Najvažnija turistička odredišta za safari su rezervat Moremi u delti Okavango i Nacionalni park Cobe.

Bejrut (foto: flickr/austinevan)

Bejrut
Liban je jedna od najzanimljivijih zemalja na Mediteranu. Tipična sredozemna zemlja umerene klime, maslina, vina i odlične kuhinje zaista ima šta da ponudi. Uz glavni grad Bejrut, poznat i kao Pariz Bliskog istoka, tu je plodna dolina Beka, očuvani ostaci rimskih hramova i naselja, vinogradi, a uz more stari gradovi koji pomorsku i ribarsku tradiciju čuvaju od starih Feničana. Strah od terorizma opravdan je kao i u ostalim bliskoistočnim zemljama, a u južnom delu moguće je naići na područja koja još nisu očišćena od mina.
Izvor: tportal.hr