Ako volite muziku, a i da pritom putujete, Kazantip je odličan način da spojite ta dva. Reč je o najvećem muzičkom festival za koji, kako tvrde američki, nikada niste čuli. Reč je o jednomesečnom slavlju uz dens muziku i razvrat na ukrajinskom poluostrvu Krim.

Svakog leta uspavano selo Popovka bude preplavljeno hiljadama ljubitelja tehno zvuka i hedonista, koji postaju zasebna zajednica posvećena partijanju na plažama. Za organizatore, međutim, Kazantip nije muzički festival. To je nezavisna republika.

Događaj je na početku održavan u napuštenoj nuklearnoj elektrani, ali je kasnije premešten u Popovku, gde je izrastao do neslućenih veličina. Organizatori tvrde da se na deset bina okupi oko 150.000 posetilaca svake godine, što ga čini najvećim rejvom u Evropi.

"Ono što Kazantip čini drugačijim od ostalih muzičkih festivala je činjenica da nama muzika nije na prvom mestu. Ovo nije festival i građani Kazantipa nisu samo obični posetioci festivala, već velika nacija", rekao je Nikita Maršunok, osnivač i samoproglašeni predsednik Republike Kazantip. Kazantip je nastao na izdisaju Sovjetskog Saveza, kada su mladi Ukrajinci i Rusi želeli da uživaju na žurkama poput onih u Zapadnoj Evropi. 

Žurke su nezaboravne
Iako Kazantip donosi mnogo novca lokalnoj zajednici, vlasti nisu oduševljene održavanjem festivala. 

"Lokalne vlasti ne cene korist koju im donosimo u ovim teškim danima. Međutim, boriti se protiv nas znači boriti se protiv senke, koju briga za sve", rekao je Maršunok.

Ovogodišnji festival počinje krajem jula i traje do augusta. Imena DJ-eva nisu poznata, a prethodnih godina nastupali su Karl Koks, Pol van Dajk i Arman van Buren.
Izvor: vesti-online.com