Rusija ima najskuplje hotelske usluge u Evropi, a najpovoljnije prolaze gosti u Mađarskoj.

National Hotel, Moskva (foto: flickr/yourdon)

Besplatan onlajn servis za rezervaciju preko 210.000 hotela širom sveta, Hotel.info, na kraju četvrtog kvartala 2010. godine sproveo je anketu o cenama hotelskih usluga na međunarodnom nivou. Istraživanje je pokazalo da su cene porasle u proseku nešto malo iznad dva odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Cene noćenja su bile najviše u Rusiji – neverovatnih 147 evra po noćenju je plaćano na dan odlaska. Međutim, za goste nije bio ništa povoljniji ni boravak u hotelu za 146 evra u Norveškoj. Ali je i u Švedskoj trebalo da se prvo pita za cenu – hotelski gost je morao da plati oko 133 evra u kraljevstvu na severu Evrope.

Hotelijeri u brojnim srednjoevropskim zemljama tražili su znatno manje. Prosečna cena noćenja je u Italiji, Austriji, Portugalu i Nemačkoj prilično ispod granice od 100 evra. Bagatelnim cenama u hotelima putnici se mogu radovati pre svega u Poljskoj, Grčkoj i Mađarskoj. U ovoj poslednje pomenutoj istočnoevropskoj republici, cene boravka u hotelu kreću se do 70 evra, što se smatra veoma umerenom cenom.

Globalno se primećuje trend stabilizacije, odnosno pojeftinjenja cena hotelskih soba. Upoređivanjem cena hotelskih soba u četvrtom kvartalu 2010. i 2009. godine primećuje se blagi porast od skoro dva odsto. 
Izvor: mondo.rs