Top 11 mesta na svetu na kojima putnici iz Evrope najčešće pokvare želudac nalaze se na području Afrike, Latinske Amerike, Bliskog istoka i… cele Azije.

Istraživanje pokazuje da najviše želudačnih problema britanski turisti imaju u Kairu. Egipat je tako zemlja u kojoj postoji najveća verovatnoća da se zarazite kao turista (pod uslovom da se smire neredi).

Britanska "Health Protection Agency" (HPA) procenjuje da je na svakih 100.000 turističkih poseta došlo do 82 slučaja blagog ili jakog trovanja hranom. U Indiji se na jednak broj turista razboli njih 65, a odmah posle ove dve zemlje po učestalosti želudačnih tegoba slede Tajland, Pakistan i Maroko. Na listi su i Kenija, Tunis, Karibi, Meksiko, Malta i Kipar.

Afrika, posebno sever Afrike, Latinska Amerika, Bliski istok i Azija najrizičnija su područja. Polovinu potvrđenih slučajeva zabeleženih u poslednjih deset godina uzrokovalo je trovanje salmonelom. A mikrobe je najlakše pokupiti u prljavim restoranima i bazenima. Putnici se zato već godinama upozoravaju da redovno peru ruke, nose sa sobom gel s alkoholom i budu oprezni kad piju vodu. Pre jela morate da budete sigurni da je hrana dovoljno termički obrađena. 
Izvor: net.hr