Ovog leta konačno će biti uspostavljen avio-saobraćaj preko okeana. “Rajan” će dva puta nedeljno leteti za Čikago i Toronto.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije izdao je dozvolu američkoj avio-kompaniji \"Rajan internešnal erlajns\", (Ryan International Airlines) koja će od 3. juna do 29. oktobra saobraćati na liniji Beograd – Čikago i Beograd – Toronto, saznaju \"Novosti\".

Tako će, konačno, posle 19 godina pauze ponovo biti uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Severne Amerike. U Direktoratu kažu da je ova američka kompanija aplicirala za čarter-letove, a saobraćaće širokotrupnim avionom \"boing 767\". Letilica \"Rajana\" praktično će dva puta nedeljno poletati iz naše vazdušne luke. Prema zahtevu Amerikanaca, redosled planiranih letova je Čikago – Beograd, Beograd – Toronto, Toronto – Beograd i Beograd – Čikago. Tehničko sletanje predviđeno je u Šenonu.

Ova avio-kompanija iz Ilinoisa, osnovana je 1976. godine i u svojoj floti danas ima 10 aviona, uglavnom \"boinga\". Avio-saobraćaj ka američkom kontinentu obustavljen je 1992. godine. U dva navrata \"Jat\" je pokušavao da obnovi liniju (2004. i 2006. godine) ali bez uspeha, jer su američke vazduhoplovne vlasti Srbiju svrstale u kategoriju dva, a da bi naša avio-kompanija letela ka Americi neophodna je prva kategorija. \"Srbija je odavno ispunila sve uslove za prvu kategoriju, a krajem prošle godine donet je i novi Zakon o vazdušnom saobraćaju, tako da očekujemo da će u 2011. naša zemlja konačno imati kategoriju jedan američkih vazduhoplovnih vlasti\", ističu u Direktoratu.

\"Kada dobijemo prvu kategoriju i kompanije iz Srbije moći će da lete ka SAD i Kanadi. Neophodno je samo da njihova kontrola dođe i ustanovi da su svi uslovi ispunjeni.\" Prema procenama, prevoznik, koji će saobraćati između između Srbije sa jedne, i SAD i Kanade sa druge strane, godišnje bi mogao da preveze minimum 100.000 putnika.

\"Kroacija\" leti iz Beograda
Srpske vazduhoplovne vlasti izdale su hrvatskoj nacionalnoj avio-kompaniji dozvolu za letove na liniji Beograd – Dubrovnik. Tokom letnje sezone \"Kroacija erlajns\" (Croatia Airlines) saobraćaće iz naše vazdušne luke dva puta nedeljno, ponedeljkom i sredom.

Takođe, dozvolu za letnju sezonu dobila je i italijanska avio-kompanija \"Igls erlajns\" (Eagles Arlines), koja će dva puta nedeljno leteti na liniji Beograd – Forli.
Izvor: mondo.rs