Predlozi za put do jedinstvenih mesta na planeti

Najvažnije za putovanje je da sednete, razmislite i odlučite se za potpuno novu destinaciju koju do sada niste videli pa ni pomišljali o njoj. Mnoge destinacije nude blagodet ili dve koja druga mesta nemaju – ali, postoji samo nekoliko lokacija na svetu koja pružaju zaista jedinstveno iskustvo. Neka od ovih mesta su čuda prirode – jedina tačka na Zemlji sa određenom florom i faunom ili sa neopisivim vidicima, građevinama koje je čovek napravio, kao što je celo ostrvo bez peska, podvodni muzej ili hotel od leda…  

Azori
Devet velikih i osam malih ostrva vulkanskog porekla nalaze se u Atlantiku. Azori su u stvari vrhovi najviših planina sveta. Portugalski arhipelag ima svoju kulturu, običaje i kuhinju. Nezaobilazna i jedinstva je gozba pored jezera Furnas na najvećem ostrvu Sao Miguel, jer se mešavina mesa i povrća sprema u vrelim (geotermalnim) rupama u zemlji, tj. prosto rečeno u lavi.

Butan
U Himalajima, između Indije i Kine, nalazi se Butan. Veoma je zanimljivo videti u Zemlji Zmaja sudar nove demokratije sa ostacima stare monarhije i sudar dve prestonice – Timbua i tradicionalističke Punake. Proverite da li Butanci guraju čili baš u svako jelo i zašto su ovu državicu prozvali "poslednja Šangri-La".

Plava Laguna
Najveća atrakcija ribarskog grada Grindavik na Islandu je Plava Laguna. Ovu banju zovu "zemlja vatre i leda". Plivanje u lekovitoj, vreloj vodi punoj minerala dok pada sneg doživljaj je koji se pamti ceo život. Para koja se stvara iznad vode čini ovo mesto izuzetno mističnim.

 

 

 

Podvodni muzej u Kankunu
Nekada selo sa stotinjak ljudi sada je milionski grad u Meksiku. Banka Meksika projektovala je dva različita, odvojena dela Kankuna – gradsku i hotelsku zonu. E, u toj hotelskoj zoni nalaze se ostaci civilizacije Maja, tj. ruševine El Rej, ali i Podvodni muzej koji čini 400 cementnih statua muškaraca i žena u prirodnoj veličini. Na dubini od oko osam metara delo britanskog umetnika Džejsona de Kairesa Tejlora "Tiha evolucija" poslužiće i kao veštački greben, koji će da omogući rast korala i pruži stanište ribama i drugim morskim stvorenjima, što će biti idealno za sve ronioce-avanturiste.

Madagaskar
U Indijskom okeanu, nadomak Afrike, nalazi se četvrto najveće ostrvo na svetu. Pet procenata svetskih biljaka i životinja potiče sa Madagaskara, a od tog broja 90 posto živi jedino na ovom "osmom kontinentu". Ostrvo je zanimljivo i po tome što, pored tolike jedinstvene flore i faune ima i pustinju. Na vama je samo da izaberete pravo godišnje doba za posetu: od novembra do aprila je toplo i kišovito, a od maja do oktobra je hladnije i suvo.
Izvor: travel.yahoo.com