Ugledni “Njujork Tajms” donosi pregled 41. destinacije koju bi trebalo posetiti, od plaža Meksika do divljine Kurdistana, ali predlaže i plovidbu Dunavom i – Kosovo!

Na prvom mestu top destinacija 2011. nalazi se Santjago, koji se oporavlja od zemljotresa. U obrazloženju "Tajms" navodi neverovatnu arhitekturu ovog grada, nove tržne centre, luksuzne hotele i Muzej mode, u kom je izložena odeća Džona Lenona i princeze Dajane.

Slede ostrva San Huan u američkoj državi Vašington, Koh Samui u Tajlandu, zatim Island, koji se polako oporavlja od velike finansijske krize nastale 2008. godine, države koja obiluje termalnim izvorima i glečerima. Milano, na petom mestu, neočekivano se našao na listi i tako bacio u senku italijanski turistički triling – Firencu, Veneciju i Rim.

Procvat istočnoevropskog turizma dokazuje šesto mesto na kome je Gruzija, za posetu kao stvorena u zimskim mesecima. Od sedmog do desetog mesta su London, Loreto (Meksiko), Park Siti (Juta, SAD) i Kali (Kolumbija).

Plovidba Dunavom i Kosovo

Dunav, Zemun (foto: flickr/sroown)

Ono što nas najviše zanima je 11. mesto na kome se našao Dunav. Na sajtu je Beograd pomenut samo kao jedan od četiri glavna grada na plovidbi do Crnog mora, ali i to znači!

Na listi su i belgijski Antverpen, poljski Sopot, Mančester, prestonica evropske kulture 2011. Talin, Singapur, portugalski Gimaraeš, Drezden, Zanzibar, Okinava, Budimpešta i… na 36. mestu – Kosovo!

Pomenut je Slobodan Milošević, NATO bombardovanje, "dizanje iz pepela" i, naravno, nekoliko netačnih podataka. Data je informacija da EasyJet leti do Prištine, u kojoj se nalazi mnogo novih kafića, restorana i noćnih klubova. Kao glavne turističke atrakcije "Njujork Tajms" navodi Pećku patrijaršiju i Dečane. 
Izvor: travel.nytimes.com