Ukrajinska crnomorska obala je dugi niz godina bila omiljena destinacija za odmor skoro svih Rusa. Međutim, ostatak sveta tek treba da otkrije bogati miks istorije i prirodnih lepota.

U iscrpnom izveštaju za CNN Džordž Vebster navodi da su među atrakcijama dvorci, vulkanski krajolik ali i prastari grčki hramovi. Podstaknut izveštajem Svetske turističke organizacije da je Ukrajina na dvanaestom mestu u svetu po popularnosti među turistima sa 20,7 miliona poseta u 2009. godini, poznati novinar obišao je ukrajinski deo crnomorske obale. Omiljeno mesto Sovjeta za vreme komunističke ere, bilo je popularno i prethodnih vekova pa su na krimsko poluostrvo dolazili evropski monarsi ali i ruski carevi. Večno umerena klima daje obeležje ovom zemaljskom raju.

Prva stanica bila je Jalta. Najpoznatiji grad na poluostrvu ima nekoliko istorijskih dragulja, među kojima je Livadijski dvorac u kom su Ruzvelt, Staljin i Čerčil odlučili o svetskom poretku posle II svetskog rata. U Jalti su živeli Čehov, Tolstoj, Čajkovski, a osvajali je Grci, Mongoli, Otomani, Sloveni… Na Krimu je i carski grad, tj. Sevastopolj. Na jednom mestu možete posetiti rimski amfiteatar, grčki hram, prastare vinarije i sovjetske sanatorijume.

Novinar CNN-a obišao je nekoliko zanimljivih ruskih sela i predele kojima dominira ugašeni vulkan. Krajolik izgleda kao iz doba Jure sa neobičnom florom i divljim životinjama pa je jedinstven u regionu. Cela obala je autostoperski san, sa pogledima od kojih zastaje dah i sa zalaskom sunca koji je jedan od najlepših na planeti. Litica Aurora u blizini Jalte jedna je od najpopularnijih mesta na Krimu. U blizini je primorsko selo Popovka, u kome se svake godine održava tehno festival Kazantip, koji poseti više od 150.000 ljudi.

Ima i više razloga što je Svetska turistička organizacija najavila bum istočnoevropskog turizma u narednim godinama, ali ukrajinska crnomorska obala je očigledno jedna od glavnih turističkih atrakcija.
Izvor: cnn.com