Koliko buka utiče na naše zdravlje? Buka spada pod svakodnevni stresogeni faktor i čovek nema sposobnost privikavanja na nju, pa su otuda reakcije na jak, prodoran i neprijatan zvuk po običaju nepovoljne za zdravlje, sigurnost i dobro osećanje.

Buka izaziva umor, stres, smanjuje radnu sposobnost, koncentraciju, odmor i san, a u zavisnosti od jačine može da izazove blaga, prolazana i trajna oštećenja. Savremeno doba dovelo je do toga da čak 50 odsto stanovništa Evrope svakodnevno ometa buka, dok kod njih 30 odsto buka ometa spavanje. Rezultati zdravstvenih ustanova pokazuju da je 10 odsto stanovništva pojačano osetljivo na buku. Naročito su osetljiva deca mlađa od šest godina, kao i osobe starije od 65 godina. U srednjoj životnoj dobi, žene su osetljivije na buku od muškaraca, a u kojoj će meri da nam škodi, zavisi i od individualnih reakcija.
Dakle, nema osobe koja je ravnodušna na buku, pa se nameće pitanje kako se oporaviti od nje? Odgovor na ovo pitanje traži daleko više prostora od jednostavnog uvodnika o najboljim mestima širom sveta, ali je sasvim sigurno da se baš u putovanjima i odmoru krije i deo odgovora na to pitanje. Zbog toga, u ovom broju Caffe Vojvodine, dajemo izbor najtiših mesta na svetu, gde možete pronaći zrnce tišine i mira i uživati u tihom trenutku. 

PUSTINJA KALAHARI, Afrika 

Formula je jednostavna: što dalje od ljudi, to je tišina veća. Pustinja Kalahari, ne samo da je jedno od najtiših mesta, već je sigurno i jedno od najpustijih mesta na svetu. Najveći deo pustinje nalazi se u Bocvani u južnoj Africi, ali se ona prostire na još pet afričkih država. Površina pustinje je oko 900 hiljada kilometara kvadratnih, a jedina reka koja protiče pustinjom je Okavango, koju, prirodno je, prati bogat biljni svet. Kalahari pustinja je bogata rezervama uglja, nikla i uranijuma, a u njenom severoistočnom delu nalazi se i jedan od najvećih rudnika dijamanata na svetu.
Do južne Afrike nije jeftino doći i jedino je moguće kupiti avionsku kartu, koja vodi do država što se prostiru po pustinji. Turizma se temelji na atraktivnom biljnom i životinjskom svetu. Većina turista obilazi nacionalne parkove i rezervate gde se mogu videti velike divlje životinje, razne ptice i biljke. Pored pomenutih rezervata, glavna turistička atrakcija jeste i delta reke Okavango.

MERDEVINE TROLA, Norveška 

U originalu Trollstigen, a u bukvalnom prevodu merdevine Trola, je planinski put u oblasti Rauma u Norveškoj i deo su norveškog nacionalnog puta 63, koji povezuje grad Andalsnes i Valdal iz oblasti Nordal. Ovo je popularna turistička atrakcija, zbog strmih nagiba i 11 lakat zavoja koji gmižu do vrha planine. Put je 1963. otvorio kralj Hakon VII, nakon osam godina gradnje.
Iako je put proširen u poslednjih nekoliko godina, vozilima koja su duža od 12,4 metara je zabranjen prolaz. Na vrhu se nalazi parking sa vidikovcem, pa mnogi turisti dolaze ovde da uživaju u predelima koji se ne vide svakog dana. Strme litice ulepšaće vodopad Stigfosen, sa kojeg voda pada 320 metara niz planinu. Ovo mesto bilo je i inspiracija norveškom kompozitoru Edvardu Gregu za delo "Hol kraljevske planine". Zbog vremenskih prilika, put je zatvoren za posetioce tokom zime, pa ako planirate da ga obiđete, učinite to tokom leta ili na proleće.

VELIKI KANJON, Arizona (SAD) 

Kažu da se tišina u pojedinima delovima Velikog kanjona može porediti sa jačinom zvuka ljudskog daha. Veliki kanjon reke Kolorado je najdublji i najveći kanjon na svetu. Nalazi se u severozapadnoj Arizoni, a današnji Kolorado nalazi se na mnogo nižem nivou nego u prošlosti. Kanjon je dug 446 kilometara, širok 29 kilometara i dubok više od kilometar i po. Veliki kanjon je Nacionalni park, koji poseti oko pet miliona turista godišnje. Najviše njih dolazi iz Sjedinjenih američkih država, a od ostalih nacija prednjače Britanci, Kanađani, Japanci, Nemci i Holanđani.
Turisti, pored izgrađenih vidikovaca, često kampuju na ovim prostorima, a turističke ture su veoma dobro organizovane. Veliki kanjon se može videti i iz helikoptera ili malih aviona, koji poleću iz Las Vegasa, Feniksa ili sa aerodroma u Nacionalnom parku. Jedna od najvećih atrakcija Velikog kanjona je vidikovac "Grand canyon skywalk", turistički centar u sastavu kojeg je staklena polukružna putanja, "nasađena" na vrhu litica Velikog kanjona. Viseći u vazduhu i prkoseći gravitaciji na 1,2 kilometra iznad Kolorada, provokativno poziva turiste: dođite tamo gde se jedino još orlovi usuđuju da lete. Ko bi odoleo?

OSTRVO JAP, Mikronezija 

Jap (Yap) je ostrvo u zapadnom Tihom okeanu, koje pripada Mikroneziji. Ondašnja autohtona kultura opstaje u odnosu na okolna ostrva i temelji se na poštovanju društvenog mira. Jap se zapravo sastoji od četiri ostrva koja su veoma blizu, gotovo spojena u jedno. Ostrvo odlikuje predivna priroda, prašume i prelepe plaže, koralni grebeni i morske močvare. Grebeni oko ostrva su dom za raznolike tropske morske životinje, a najpoznatija je raža, koje ronioci svakodnevno viđaju.
Još jedna atrakcija doprinosi miru i tišini ovog ostrva – vožnja kajacima. Kliziti kroz prašume ili uski kanal, iskopan još tokom 1900. godina predstavlja lek za sve nevolje sa kojima se susrećemo. A tek ako u kajaku dočekamo zoru ili zalazak sunca… Ipak, pre nego što posetite Jap, naučite šta možete, a šta ne na ovom briljantnom ostrvu. Evo jedne od stvari koja se ne sme raditi: praviti previše buke u stambenim područijima, a pogotovo kada ste u selu!

JEZERO LOMOND, Škotska 

Jezero Lomond (Loch Lomond) po površini je najveće jezero u Velikoj Britaniji, a svakako je i jedno od najveličanstvenijih jezera u Evropi. Položaj ovog prirodnog bisera doprinosi da se do Lomonda stiže brzo, ali je dovoljno udaljeno da ne dolazi previše gostiju. Onaj ko voli mir i prirodu, imaće motiva da ga bar na pola dana poseti.
Veliku zaslugu za lepotu jezera dugujemo ostrvima, draguljima u kruni. Upravo ta ostrva prizoru daju veličanstven pečat i doprinose da Lomond bude jedno od najpopularnijih destinacija za uživanje i odmor. Ujedno, ovo mesto je popularno i za organizovanje venčanja.
Planine koje okružuju Lomond, štite jezero od gotovo svakog spoljašnjeg zvuka. Ipak, ako želite pravi mir, udaljite se od gradića koji se nalaze na obalama poput Baloha, Lusa, Rovardenana… Šetnja po ovim predelima će vas očarati, a jedino što tada možete čuti su zvuci jezerskih talasa.

Izvor: Caffe Vojvodina