Iako do sada pojmove “turizam” i “Irak” nismo mogli tako često da čujemo u istoj rečenici, arheolozi koje finansira američki Stejt Department, tvrde da bi novi projekat koji ima za cilj očuvanje istorijskog blaga Vavilona, mogao ovu zemlju da vratiti na svestske turističke mape.

Vavilon, Irak (flickr/blatantnews)

Dva miliona dolara biće uloženo na restauracijiu dve glavne strukture Vavilona, a jedan od dva muzeja koji se nalaze na mestu koje je oštećeno u američkoj invaziji na Irak 2003. godine, ponovo će biti otvoren. Na mestu na kome se nalazio sveti grad Ur, inače glavni grad iz perioda sumerske civilizacije, Iračani vode borbu sa vremenom, lopovima, prirodnim nepogodama i drugim problemima koje nameće moderan život. Zato se nadaju da će projekat za obnovu Vavilona pomoći da ovi problemi počnu da se rešavaju, a nakon arheoloških iskopavanja i restauracije, da se privuče što više naučnika i turista.

Viseći vrtovi Vavilona smatraju se za jedno od sedam svetskih čuda iz antičkog perioda. \"Vavilon koristimo kao laboratoriju za sticanje veština\", objašnjava Džef Alen iz fonda \"World Monuments\", koji zajedno sa Iračanima radi na zaštiti ove svetske baštine. Iako Vavilon Iraku, koji je opustošen ratnim konfliktima nije prioritet, važno je početi sa radom na toj lokaciji upravo zbog globalne slave.

Vavilon se pod imenom \"Babel\" spominje u Starom i u Novom zavetu, a iračka vlada je objavila da je prethodne godine ovo mesto posetilo 165 turista iz šesnaest zemalja. Uprkos opasnostima pod kojima se nalaze, istrajnost turista da odu tamo dokazuje da Irak kao turistička destinacija zaista ima potencijal.

Jedan od problema sa kojima se arheolozi suočavaju su i građevine koje su na tom mestu nikle za vreme vladavine Sadama Huseina, kao što je masivne palata, za čije će uklanjanje morati da se izdvoji više miliona dolara.
Izvor: blic.rs