Grčka “Lampsa” završava kompletno renoviranje hotela u srcu grada. U uređenje i opremanje uloženo dva miliona evra. Oko 85 odsto gostiju su stranci.

Kajmak, ajvar, domaći pekmez i ostali srpski specijaliteti su hrana koju traže strani turisti u beogradskom hotelu "Ekscelzior". Dvogodišnje renoviranje ovog hotela sa tri zvezdice za dve nedelje biće završeno kada restoran, u kojem kuva srpski kuvar, počne sa radom. Vlasnik, grčka kompanija "Lampsa" (koja je vlasnik i "Hajata"), kupila je ovaj hotel izgrađen 1921. godine za 7,5 miliona, a u renoviranje uloženo je još dva miliona evra.

– Na renoviranju su radile isključivo srpske firme, kupovali smo nameštaj isključivo od domaćih firmi i svu opremu smo uzimali od lokalnih preduzeća – kaže Kristof Brukner, generalni direktor. – Insistiramo na tome da budemo autentični, jedinstveni i srpski, pa sam tako i ja srpski zet sa nemačkom disciplinom.

Možda u Beogradu postoje bolji hoteli, ali je teško pronaći hotel sa prijatnijom atmosferom i na boljoj lokaciji. Većina soba ima pogled na Pionirski park, Narodnu skupštinu i Beli dvor. Oko 85 osto gostiju su stranci, a raspon cena za sobu kreće se od 35 do 85 evra. – Izuzetno smo vodili računa da sve ostane originalno, u stilu art-dekoa i ponosni smo na lustere i sekretere koji, očišćeni, i dalje krase sobe – kaže Brukner. – Kao što su sobe mešavina starog i novog, tako i zaposlene kombinujemo da u smeni rade iskusni i mladi radnici.

Ivo Andrić i Žozefina Bejker

Iako je za marketing hotela isplativiji podatak da je u njemu spavala Žozefina Bejker, za istoriju Beograda je važna činjenica da je ovde 1933. godine živeo nobelovac Ivo Andrić. Pored brojnih glumica, ministara, princeza, parlamentaraca, za srpsku istoriju je značajno da su u njemu boravili Miloš Crnjanski i Vasko Popa.
Izvor: Večernje novosti