Tokom najkraćeg meseca u 2011. godini, po Srbiji će biti održano pregršt manifestacija, uključujući i jednu od najvećih gastronomskih – Kobasicijadu u Turiji.

Foto: flickr/jim.greenhill

Sajmovi
Na Beogradskom sajmu tokom februara biće organizovan 33. Sajam turizma (ITTFA) od 24. do 27. februara i dva manja sajma – 3. Državni pčelarski sajam (12. i 13. feb.) i 2. Sajam vina (24-27. feb.). Što se tiče Novog Sada, možete posetiti Sajam automatike, robotike i mehatronike i Introniku od 2. do 4. feb, zatim Sajam obrazovanja "Putokazi" (24-26. feb.) i 17. Salon knjiga (24. feb. – 1. mart). Sve zvučniji i popularniji je Sajam venčanja i vina od 4. do 6. februara na Šumadija sajmu u Kragujevcu.

Vanesa Mej u Areni

Koncerti i filmovi
Ovogodišnji Guitar art, XII međunarodni festival gitare, okupiće ove godine, između ostalih, i Marizu, Stefana Milenkovića, Edina Karamazova, sastav Los Romero, atraktivne DIV4S u Sava centru i Kolarcu. Pored porodičnog spektakla "Aladin na ledu" (18-20. feb.) u Beogradskoj areni biće organizovan i koncert violinstkinje Vanese Mej, 27. februara. Legende imaju dva koncerta u Sava centru, 5. i 12. februara, a koncert Lea Martina je samo jedan od desetak u glavnom gradu povodom Dana zaljubljenih, 14. februara. Bend koji će krstariti Srbijom početkom februara je The Singing Loins: Novi Sad (2. feb, CK 13), Beograd (3. feb, Gun Club), Pirot (4. feb, Dom kulture) i Senta (5. feb, Mojo). 1. Međunarodni festival umetničke muzike Subotica 2011, takmičarski festival učenika nižih i srednjih škola iz Srbije i inostranstva biće održan od 25. do 27. februara.

Što se filmova tiče, neprikosnoveni februarski događaj je 39. FEST (25. feb. – 6. mart), tokom koga će publika moći da vidi više od 70 filmova u glavnom programu. FEST će da otvori glumac i reditelj Ralf Fajns, čiji će film "Koriolan" biti prikazan na svečanom otvaranju. Distributer Tuck je obezbedio za bioskope tri filma: "Medved Jogi" (3. feb.), "Burleska" i "Bezimeni" (17. feb.), a Taramount će distribuirati novi film Ivana Rajtmana "Bez obaveza" od 10. februara.

Joakimfest u Kragujevcu

Ostali događaji
Od 15. februara u Kragujevcu će biti organizovan tradicionalni Dani teatra "Joakim Vujić". Na Tari će od 21. do 27. februara biti priređen Zimski festival dečje rekreacije "Tara 2011". Da je februar mesec vina videće se u većini srpskih gradova i mesta jer će biti održano nekoliko vinarijada (npr. Dolovo, 7-14. feb.), proslava Svetog Trifuna i Festival ljubav i vino (Subotica, Lebane, Aradac, Iđoš, Trstenik…). Dan kasnije, 15. februara u Orašcu biće obeležen Dan srpske državnosti, tj. Sretenje.

Ako volite slanininu onda obavezno posetite i 24. Slaninijadu u Kačarevu, koja se održava od 17 do 20. februara u ovoj vojvođanskoj varošici.

Biće živo i veselo u Turiji, u kojoj se od 25. do 27. februara organizuje Kobasicijada, jedna od najvećih gastronomskih manifestacija u Srbiji. Ove godine pravi se kobasica dužine 2.026 metara! Ne propustite Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana – Gusanijadu u Mokrinu, 27. februara!

 N. Mandić (gdestinacija.com)