Najstariji finski grad Turku pridružio se estonskom Talinu i postao kulturna prestonica Evrope. Raskošnoj svečanosti i vatrometu pridružio se veliki broj ljudi, među kojima se našao i predsednik UEFA Mišel Platini.

Turku noću (foto: flickr/Uninen)

Proteklog vikenda grad koji ima samo 175.000 stanovnika na svoje ulice, trgove i morsku obalu uspeo je da privuče više od pedeset hiljada ljudi koji su uživali u raskošnoj svečanosti i nezaobilaznom vatrometu. Tako je finska turistička meka označila početak vladanja evropskom kulturom u 2011. godini.

Pripremljeno 155 događaja

Estonski glavni grad Talin prestonica je kulture od 31. decembra 2010, kada je uz vatromet i veliko slavlje na živopisnim starim trgovima proslavljen \"najveći kulturni događaj u istoriji Estonije\". I dok Talin ima već dve nedelje iskustva, Turku tek treba da pokaže šta nudi posetiocima. U gradskoj upravi očekuju bar dva miliona posetilaca, za koje je tokom godine pripremljeno 155 događaja, tj. uloženo pedesetak miliona evra. To je znatno manje od Liverpula koji je raspolagao sa rekordnih 300 miliona evra.

Ipak, očekuje se zarada od 200 miliona evra, jer će biti mnogo atraktivnih koncerata, pozorišnih predstava, instalacija, performansa. Verovatno će veliki hit stare finske prestonice biti hevi metal mjuzikl o jednom od fatalnih gradskih požara koji su iskoristili i za logo kulturne prestonice. Biće organizovano i pisanje poezije na toalet-papiru, kao i rvanje uz muzičku pratnju harmonike.

Sledeće godine, štafetu kulturne prestonice preuzimaju portugalski Gimaraeš i slovenački Maribor.
Izvor: danas.hr