I pored očekivanja i najava da bi u ovoj godini avioni Easy Jeta mogli da slete na naki od aerodroma u Srbji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini ili Makedoniji, od toga za sada nema ništa, potvrđeno je portalu “uvazduhu.com” u centrali te low cost kompanije.

 

Easy Jet neće za sada širiti svoje operacije na prostor Zapadnog Balkana, dalje od Hrvatske, Slovenije i Kosova, rekli su za "uvazduhu.com" predstavnici te kompanije.
"Trenutno nemamo planova da uđemo na tržišta Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine", rekao je za "uvazduhu.com" Peter Voets, direktor marketinga Easy Jeta za Švajcarsku, Austriju i Istočnu Evropu.
Prema njegovim rečima, kompanija stalno preispituje i procenjuje nove mogućnosti, ali "to ne znači da će te mogućnosti biti i iskorišćene".
Dolasku velikih low costera, čija je cenovna politika pravi mamac za putnike, nadaju se gotovo svi aerodromi u regionu.
Iz Direktorata civilnog vazdušnog saobraćaja Srbije, prošle godine najavljivana je mogućnost da predstavnici Easy Jeta dođu na pregovore već početkom ove godine. Voets, međutim, na pitanje da li je bilo kontakata sa civilnim vazduhoplovnim vlastima Srbije, ponavlja da planova za ulazak na to i ostala tržišta na prostoru bivše Jugoslavije, nema.
"Raspitivanje o pravima za saobraćaj nema direktne veze sa samim ulaskom na tržište", rekao je Voets za "uvazduhu.com".
Sa druge strane, civilne vazduhoplovne vlasti Bosne i Hercegovine, koja je od sredine decembra prošle godine u režimu slobodnog putovanja ka šengenskom prostoru, kako je ranije potvrđeno našem portalu, još nisu dobile ni jedan novi zahtev za uspostavljanje linija, iako se očekuje dolazak novih kompanija.
U Makedoniji, čelnici kompanije TAV, koja upravlja aerodromima u Skoplju (SKP) i Ohridu (OHD), svesni su slabog interesovanja low costera za to tržište zbog malog broja putnika.
Što se tiče Crne Gore, za sledeću godinu sezonsku liniju ka Tivtu najavio je samo Air Berlin, ali je ministar turizma Predrag Nenezić rekao da Vlada Crne Gore razmatra "mogućnost uspostavljanja privatno-javnog partnerstva sa niskobudžetnim avio-kompanijama".
Osim za Ljubljanu i Zagreb, Easy Jet u regionu sezonski leti za Split (SPU) i Dubrovnik (DBV), kao i za Prištinu (PRN), tokom cele godine.

Easy Jet i Airbus sklopili ugovor vredan 1,1 milijardu dolara

Easy Jet i Airbus, sklopili su u utorak ugovor o kupovini 15 aviona tipa A320, vredan ukupno 1,1 milijardu dolara, ili 824 miliona evra. Ugovorom je obezbeđena opcija kupovine dodatne 33 letelice. Petnaest Airbusa trebalo bi da sleti u flotu low costera između 2012. do 2014.

Izvor: uvazduhu.com