Kada planiramo putovanje, osim same destinacije i plana obilaska, uglavnom razmišljamo o tome gde ćemo biti smešteni, odnosno kakav će biti hotel (sadržaji, lokacija, kategorija, izgled…). Malo ljudi uopšte i pita za hranu, ukoliko rezerviše uslugu noćenje/doručak. Ta (ne)informisanost u Londonu može i na jedan i na drugi način mnogo da vas košta.

Zvuči neverovatno, ali je u Londonu bazično u cenu hotelskog smeštaja, umesto očekivanog engleskog, uključen "kontinentalni doručak". Kontinentalni doručak u Londonu znači – dve kifle, dve marmeladice, maslac i nešto za piće. U pojedinim slučajevima i kafa se doplaćuje. Takav doručak je jednostavan, tek toliko da hotel može da kaže da je poslužio doručak i ništa više.

Svi smo čuli za "English breakfast", ali kakav je zapravo engleski doručak? Ima nekoliko varijanti, ali se u principu sastoji od jaja na oko, salame, viršle, zapečenog pasulja, jednog do dva parčeta paradajza, pomfrita ili šampinjona, čaja/kafe i slično. Većina britanskih hotela nudi engleski doručak, ali uz doplatu koja se kreće od sedam evra naviše (u zavisnosti od kategorije hotela). To baš i nije jeftino, ali se svakako isplati.

U "osvajanje" Londona, svakako je lakše poći posle sadržajnog doručka. Iako za ljubitelje dobre hrane količinski možda ni ovo neće biti dovoljno, ipak je engleski doručak mnogo sadržajniji od kontinentalnog.
Izvor: pressonline.rs