Formalno otvaranje mesta najveće nuklearne nesreće u istoriji desiće se u toku 2011, piše CNN. Pročitajte šta sve morate da vidite ako se odlučite za posetu.

Černobilj (foto: flickr/Fi Dot)

Radarski sistem – Duga 3
Izdiže se iznad šuma Pripjata, izgrađen 1971. godine, visok je 150 metara a dugačak 500. Poznat u svetu kao \"Ruski detlić\" jer je, dok je funkcionisao, puštao repetitivne zvuke na niskim frekvencijama. To je podstaklo mnoge da se bave raznim teorijama zavere, a najpopularnija je ona po kojoj se Duga 3 koristila za kontrolu umova.

Krasno selo 
Krasno selo, koje se nalazi na 30 kilometara od reaktora, ostalo je skoro netaknuto, ali je potpuno napušteno. Najčuvenija građevina je crkva Sv. Mihaila koja je u vrlo dobrom stanju.

Flora i fauna
Nekoliko meseci posle katastrofe, šuma oko Černobila je nazvana \"crvena šuma\" jer je drveće dobilo tu boju od radijacije. Vremenom se sve vratilo u normalno stanje, a životinjski i biljni život buja. Najčuvenija vrsta koja se iznenađujuće dobro razvija je vrsta divljih konja poznata po imenu Przevalski konji.

Železnička stanica Janov
Stanica na koju su bežali stanovnici Pripjata, njih 50 hiljada. Preko čuvenog \"mosta smrti\" koji su svi stanovici morali da pređu, dolazi se do napuštene stanice, pune napuštenih olupina vozova.

Grad Pripjat
Čitav grad je doživljaj za sebe, nekada veliki nuklearni centar, sada je potpuno napušten. Od klasičnih sovjetskih stambenih zgrada sa sovjetskim simbolima, do bolnica, vrtića i škola.

Černobilj (foto: englishrussia.com)

Igralište u Pripjatu
Najčuveniji prikaz u samom gradu jeste igralište, koje je vrlo malo bilo u upotrebi. Puno je napuštenih igračaka, a sliku zaokružuje ogromna vrteška.

Reaktor broj 4
Poslednje mesto je čuveni reaktor, u kom se desila havarija i zbog kog Černobil izgleda ovako kako izgleda.
Izvor: Vijesti