Pogledajte deset najpoznatijih i najatraktivnijih ulica za šoping na svetu.

 

1. Bahnhofstrasse (Cirih, Švajcarska)
Jedna od najskupljih i najekskluzivnijih svetskih šoping avenija dugačka je 1,4 kilometra i proteže se od Banhofplaca do Burkliplaca. Kada se pogleda cena poslovnog prostora, Banhofštrase je peta najskuplja ulica na svetu. Prodavnice u ovoj aveniji imaju „Apple", „Louis Vuitton", „Cartier", „Prada", „Mont Blanc", „Tommy Hillfiger", „Salvatore Feragamo", „Tiffany", „Dior", „Giorgio Armani" i mnogi drugi. Pred kraj ulice u blizini jezera Cirih nalazi se čuveni trg Paradeplac na kojem se nalaze upravne zgrade dve najveće švajcarske banke, UBS i „Credit Suisse", kao i neke od najpoznatijih prodavnica čokolade.

2. Rodeo Drive (Los Anđeles, Amerika)
Tri bloka krcata prodavnicama odavno predstavljaju turističku atrakciju Los Anđelesa, a Rodeo Drajv, koji se nalazi između bulevara Vilšajr i Santa Monika, pominje se u mnogobrojnim filmovima i serijama i predstavlja kultno mesto za bogataše širom sveta. Svoje butike ovde imaju najpoznatiji svetski kreatori, a cene su, naravno, paprene. Zanimljivo je da današnje ime ulice vuče korene sa kraja 18. veka, kada je prvi guverner Kalifornije (koja je tada bila u sastavu Meksika) Hose Gaspar de Portola ovaj deo današnjeg grada nazvao „El Rodeo de las Aguas", a 1838. je izvesna Marija Rita Valdez de Vilja ovde sagradila ranč istog naziva koji je 1854. prodala dvojici lokalnih preduzimača za 4.000 dolara.

3. Laugavegur (Rejkjavik, Island)
Najpoznatija ulica u Rejkjaviku, bez obzira na ekonomsku krizu koja je pogodila Island, i dalje čuva šarm starih vremena, a njeno ime u prevodu znači „ulica pralja" budući da je svojevremeno išla do termalnih izvora u Laugardaluru gde su žene prale veš. Osim butika u kojima se prodaje odeća poznatih svetskih dizajnera, intimni veš, kozmetika i knjige, zaštitni znak Laugavegura su prodavnice u kojima možete kupiti unikatnu vunenu odeću i pletivo. Tokom vikenda ulica je krcata ljudima koji dolaze u brojne barove i noćne klubove.

4. Ginza (Tokio, Japan)
Luksuz i ekskluziva su zaštitni znaci četvrti Ginza u kojoj su nekretnine verovatno najskuplje na svetu. Osim poznatih japanskih firmi kao što su „Mitsukoshi" i „Wako", ovde se prodaju proizvodi najpoznatijih svetskih proizvođača, od odeće do tehnike. Ginza je dobila ime po srebrnom novčiću iz davne 1612, a zanimljivo je da se nalazi na mestu nekadašnjeg kvarta Cukiji koji je do temelja izgoreo u velikom požaru 1872. Novoizgrađena četvrt Ginza je sa zgradama od cigle i širokim ulicama predstavljala primer modernizacije Japana. Mnoge prodavnice kupce privlače ogromnim izlozima koji prikazuju tradicionalnu japansku kulturu.

5. Fifth Avenue (Njujork, Amerika)
Čuvena njujorška avenija koja se nalazi na Menhetnu počinje u Grinvič Vilidžu, a završava u blizini reke Harlem. Njen najpoznatiji je deo između 49. i 60. ulice gde se nalaze ogromne robne kuće i butici najpoznatijih svetskih modnih dizajnera. U vreme božićnih i novogodišnjih praznika prava je umetnost probiti se kroz gužvu, a današnji prestižni status Peta avenija dobija 1893. kada je izgrađen legendarni hotel „Astoria". Zaštitini znaci ovog raja za kupoholičare su i „Empajer stejt bilding" i prodavnica „Lord & Taylor".

6. Magnificent Mile (Čikago, Amerika)
„Magnificent Mile" je deo Mičigen avenije i obuhvata prostor između reke Čikago i ulice Ouk. U ovom delu Čikaga nalazi se 460 prodavnica, 275 restorana i 51 hotel, kao i mnogobrojni spomenici. Svake godine „magičnom miljom" se prošeta više od 22 miliona ljudi, a koncept trgovačke četvrti je predviđen planom izgradnje Čikaga iz dvadesetih godina prošlog veka. Zanimljivo je da su nakon Drugog svetskog rata većinu nekretnina u ulici posedovala samo dvojica bogataša Artur Rublof i Vilijam Zekendorf.

7. Avenue Montaigne (Pariz, Francuska)
Avenija koja se nalazi u zlatnom trouglu između Jelisejskih polja i reke Sene već decenijama predstavlja najpomodniju ulicu u Parizu u kojoj se nalaze luksuzni butici najpoznatijih modnih kuća kao što su „Bulgari", „Chanel", „Dior, „Guy Laroche" i „Nina Riccci". Pre dve godine četvorica naoružanih lopova su opljačkali juvelirnicu „Harry Winston" i odnela nakit vredan više od 100 miliona dolara. Inače, sredinom 18. veka ulica se zvala „aleja udovica" jer su se tu okupljale žene u žalosti, a u 19. veku je nazvana po renesansnom piscu Mišelu de Montanjeu.

8. Avinguda Diagonal (Barselona, Španija)
Avenija duga 11 kilometara i široka 50 metara, po dijagonali od zapada prema istoku, deli grad na pola, a projektovao ju je u 19. veku inžinjer Ildefons Serda. Avenija koja predstavlja kombinaciju moderne i tradicionalne arhitekture često je menjala imena, a od 1939. zvala se Avenija generala Franka, a današnje ime je dobila 1979. godine kada je Franko svrgnut sa vlasti.

9. Via Monte Napoleone (Milano, Italija)
Montenapo, kako je zovu Milanezi, predstavlja centar italijanske mode, a mnogi je smatraju najvažnijom modnom ulicom na svetu. Veliki broj najpoznatijih dizajnera ovde ima svoja sedišta i butike. Ime ulice se vezuje za kraj 1783. kada je otvorena banka Monte Kamerale di Santa Tereza, a banka, koja je zatvorena 1796, ponovo je otvorena 1804. godine u vreme Italijanske republike koju je osnovao Napoleon.

10. Bond Street (London, Velika Britanija)
Ulica koja se proteže od Pikadilija do ulice Oksford još od 18. veka predstavlja jednu od najvažnijih trgovačkih četvrti u Londonu, a ime je dobila po Tomasu Bondu, baronu od Pekama. Faktički, ulica Bond ne postoji pod ovim imenom, budući da se južni deo zove Stara ulica Bond, a severni Nova ulica Bond. I ova ulica je poznata po pljačkama, a najveća je bila u avgustu 2009. kada su lopovi iz zlatare „Graff Diamonds" odneli nakit vredan oko 65 miliona dolara. Pljačkaši su uhapšeni nekoliko dana kasnije.e arhitekture često je menjala imena, a od 1939. zvala se Avenija generala Franka, a današnje ime je dobila 1979. godine kada je Franko svrgnut sa vlasti.

Izvor: Blic