Popularni turistički vodič Lonely Planet uvrstio je Srbiju na listu top 10 država koje nisu postojale pre 20 godina. Na listi se od zemalja u okruženju još nalaze Crna Gora, Bosna i Hercegovina ali i Kosovo koje se prezentuje kao nezavisna država.

 

Evo kako je izgleda spisak sa opisima zemalja koje su urednicima Lonely Planeta bile najzanimljivije i koje će se naći u njihovoj novoj knjizi „Lonely Planet’s best in travel 2011".

Češka Republika

Posle Čehoslovačke revolucije 1989., Češka i Slovačka zapečatile su zvaničan razlaz 1993. Danas posle manje od 20 godina Prag i njegova elegantna predgrađa Vinohrady i živahni Žižkov zatrpani su turistima, a širom zemlje „cvetaju" male pivnice koje dokazuju da je Češka danas svetska prestonica piva.

Estočni Timor
Prva država u 21. veku ostvarila je samostalnost 2002., posle 27 konfliktnih godina od proglašenja nezavisnosti od Indonezije. Danas od Istočnog Timora možete očekivati zapuštene puteve i lošu infrastrukturu, ali ćete biti nagrađeni toplom dobrodošlicom od strane lokalnog stanovništva.

Eritreja
Koliko daleko biste otišli po zaista dobru kafu? Šta ako se vrhunski makiato služi u art deko kafeu, u egzotičnoj državi na goru Afrike?
Privlačna kombinacija pospanih afričkih vibracija i italijanske kolonijalne prošlosti, kubizma, ali i futurističke arhitekture krase prestonicu Asmaru.

Slovačka
Na ovom području nalazi se mnoštvo dvoraca ali slovački zamak Spiš privlači najviše pažnje posetilaca. Smešten na vrhu brda sa interesantnim kulama, sumornim tamnicama i zvukom cvrčaka koji dopire iz okoline, pravo je mesto da doživite nešto neobično. Posetite ga tokom leta i bićete u prilici da pogledate razne događaje koji uključuju koncerte i lažne bitke.

Palau
Palau je dobio nezavisnost od SAD 1994. a jedna od stvari koje je zadržao je američki dolar. Jedno od retnik mesta na svetu gde je nastanjeno 10 miliona meduza, sa kojima bez bojazni možete plivati u čuvenom „Jezeru Meduza". Sa 20.000 stanovnika jedna je od najmanje naseljenih zemalja na svetu.

Srbija
Posle raspada Jugoslavije 1990. Srbija je bila manje otvorena za turiste nego susedna Hrvatska i Slovenija. Po navodima Lonely Planeta, Beograd je danas živahna metropola, sa najenergičnijim noćnim provodom u Evropi. Beograd je kažu najbolja prilika da doživite osećaj koji je Prag odavao posle pada komunizma 1989.

Bosna i Hercegovina
Vekovima je Sarajevo bilo borbena linija između religije, kulture, istorije. Danas glavni grad BIH živi jedan svakodnevni život u kome se džamije, crkve i sinagoge nalaze jedne pored drugih pored reke Neretve. Grad je izašao iz mračnog vremena (od 1992. do 1996.) i danas je sveobuhvatni centar umetnosti. Godišnji letnji festival „Noći Baščaršije" privlače ljubitelje muzike, umetnosti i plesa u čuveni Otomanski deo grada.

Kazahstan
Da li je neprecizno prezentovanje Kazahstana od strane Borata bilo blagoslov ili kletva?
Film je definitivno stavio na mapu ovu državu u centralnoj Aziji, koja je stekla nezavisnost od Moskve decembra 1991. Međutim i dan danas ova deveta po veličini zemlja na svetu, ostaje misterija mnogima. Iako su zbog velikih izvora nafte i prirodnog gasa Almati i Astana izrasli u moderne prestonice, nomadski koreni i tradicije se i dalje slave.

Crna Gora
Iz državne zajednice sa Srbijom, Crna Gora je posle referenduma 2006. istupila većinom glasova. Iako predstavlja najmanji deo Balkana, Crna Gora oduševljava svojim prirodnim lepotama. Srednjevekovni Kotor i kanjon reke Tare, najdublji kanjon u Evropi ostavljaju bez daha.

Kosovo
Kosovo je proglasilo unilateralnu nezavisnost od Srbije 2008. Kina i Rusija su stale na stranu Srbije, dok je 70 drugih nacija uključujući SAD, Nemačku i Veliku Britaniju prihvatilo novonastalu državu. Kosovo je dobilo članstvo u Svetskoj Banci i MMF, ali članstvo u Ujedinjenim Nacijama ostaje neprohodno zbog veta u Savetu Bezbednosti. U prestonici Prištini jedana od glavnih ulica je Bulevar Bila Klintona u kome se nalazi ogromni bilbord bivšeg američkog predsednika.