Penzionisani policijski detektiv iz Eseksa Sajmon Dinsdejl, čiji je otac snimio jednu od najčuvenijih fotografija čudovišta iz Loh Nesa, opet je otvorio debatu tvrdnjom da ga je dva puta lično video i da je dvominutni film koji je snimio njegov otac originalan.

Snimak Dinsdejla iz 1960. često je istican kao dokaz onih koji su ubeđeni da misteriozno stvorenje zaista postoji, a tvrdnjama o autentičnosti snimka dodatnu težinu dalo je Dinsdejlovo insistiranje da je čudovište dva puta video sopstvenim očima. Po zanimanju aeronautički inžinjer Britanskog RAF-a, Dinsdejl je bio jedan od najpoznatijih svetskih lovaca na Nesi. Predvodio je 56 ekspedicija na Loh Nes i napisao niz knjiga na tu temu. Kada je njegov snimak prosleđen RAF-u na analizu, stručnjaci su zaključili da misteriozno biće koje se vidi kako pliva u vodi nije ni brod ni podmornica, već nepoznati neživi objekat.
Njegov sin Sajmon odlučan je u nameri da javnost ubedi da je snimak autentičan, a o svemu tome govorio je i za Bi-Bi-Si.
Video sam tu čudnu ogromnu stvar, izgledala je kao leđa ogromne životinje. Štrčala je oko 0,6-0,9 metara iz vode, na udaljenosti od oko 1,5 metara, bila je crvenkasto-smeđa, a na levom boku je imala kvrgu koju sam veoma jasno mogao da vidim. A onda je počela da se kreće, to je bio najuzbudljiviji trenutak – ispričao je Sajmon.
Dinsdejl mlađi, koji je svoj radni vek proveo ispitujući dokaze, tvrdi da, po svoj prilici, u jezeru živi „nešto veliko i nepoznato".
Nagađanja o eventualnom postojanju ogromnog čudovišta koje živi u vodama Loh Nesa započelo je još 1933, kada je Džord Spajser izvestio o prvom viđenju ovog stvorenja u savremeno doba.

Izvor: 24sata