Novosađanin Nebojša Jovanović, koji je prošle godine rezervisao kartu „Virgin galactica” za komercijalni let u svemir čime će postati prvi srpski državljanin koji će izbliza videti galaksiju izvan zemljine orbite, već je krenuo u pripreme za ovu avanturu.

 

Nebojša za „24 sata" kaže da je zbog leta već smršao 15 kilograma.
– Nisam počeo sa posebnim pripremama, osim što sam znatno smanjio kilograme u odnosu na prošlu godinu. Tada sam imao 135, a sada 120 kilograma. Smatram to važnim preduslovom, jer ću tako lakše da podnesem putovanje, a i doživljaj leta biće bolji. Od organizatora sam dobio napomene u vezi sa kilažom, fizičkom spremnošću, a preporučeno mi je da se lagano hranim, jedem doste ribe i voća, kao i da izbegavam tešku hranu – kaže Nebojša.
Za komercijalno putovanje u svemir dosad se prijavilo oko 150.000 ljudi iz celog sveta, a prvi let planiran je za proleće sledeće godine iz Nevade.
– Popunio sam određene upitnike i dao informacije o sebi, i sada me očekuje serija psiholoških testova. Sledeći korak su fizička testiranja u NASA centru na Floridi, gde će svi kandidati proći različite simulacije i pripreme – navodi Jovanović, dodajući da će prve takve testove imati u junu.
Kompanija „Virdžin galaktik" je zbog ekonomske krize odlučila da smanji cenu karte, a potvrda se očekuje početkom 2011. Jovanović kaže da mu je najavljeno da će cena biti manja za oko 30 odsto.
– Za sada primaju avansne uplate do 20.000 dolara i punu cenu karte do 200.000 dolara. Onaj ko plati punu cenu, kao naša glumica Nataša Pavlović iz Kalifornije, ima prvenstvo za let koji će ići krajem 2011. i početkom 2012. godine – kaže Jovanović.
Iz „Virdžin galaktika" mu je javljeno da, pošto ima odustalih odnosno neuplaćenih rezervacija, možda može da pomeri svoj let za kraj 2011. ili početak 2012. godine.

Izvor: 24sata